aa
Gratis verzending en 24/7 beschikbaar

Snel & Efficiënt  Beste Kwaliteit  Prijzen inclusief installatie

Zuinigste Airco Van 2024

De zomers worden warmer, de winters kouder en gas duurder! Dat maakt een airconditioner essentieel. Maar ben jij ook bezorgd over je energiefactuur en wat je airco nu verbruikt? Hoge elektriciteitsrekeningen door je airco’s zijn een veel voorkomende vrees. Gelukkig leggen wij je uit hoe je de zuinigste airco van 2024 kunt kopen. Wij lichten per merk toe wat hun meer zuinige airco’s zijn.
Toont een muur met een Daikin Emura airco er op en daarnaast een energielabel

De zoektocht naar de zuinigste airco van 2024

Comfortabel blijven is van essentieel belang in elk seizoen. Uiteraard mag dit niet gepaard gaan met astronomische energierekeningen. Daarom gaan wij op zoek naar de zuinigste airco van 2024.

Welke zijn de criteria om die de zuinigheid van je airco bepalen?

Seizoensefficiëntie

De SEER & SCOP-waarden geven je een correct beeld over hoe zuinig je airco is. Dit is dan ook onmiddellijk de beste waardemeter om de zuinigste airco te vinden. SEER toont aan hoe zuinig je airco is in koeling, terwijl SCOP dit doet voor verwarming. Op onze website vind je al deze waarden terug of vraag het eens aan onze klantendienst en wij helpen je met plezier verder!

Koelvermogen (kW)

Dit bepaalt het vermogen van je airconditioner. Het is belangrijk om een airco te kiezen met voldoende vermogen voor je ruimte. Te groot gaat voor onnodig verbruik zorgen. Terwijl te klein voor onvoldoende koeling & verwarming gaat zorgen. Gebruiken daarom altijd de airco-simulator van Verda Vento of plan een gratis airco-advies in met Verda Vento.

Energielabel

Elke airco heeft een energielabel. Het hoogste energielabel dat je airco kan halen is A+++.  In België wordt het energielabel bepaald zowel in koeling als verwarming. Hierdoor kan je dus bijvoorbeeld in koeling een energielabel van A+++ hebben en in verwarming A+. Let dus altijd op het energielabel als je een toestel wil kopen.

Toont een energielabel van een airco

Factoren die energieverbruik van je airco beïnvloeden

Uiteraard zijn er ook een aantal factoren die het verbruik kunnen beïnvloeden, zelfs al koop je een zeer zuinige airco. Bekijk hieronder de factoren die het energieverbruik van je airco beïnvloeden:

Ruimtegrootte

Hoe groter je ruimte, hoe groter het vermogen is van je airco dat nodig is. Een groter vermogen betekent uiteraard ook dat het toestel meer elektriciteit gaat verbruiken. Daarom is het belangrijk om altijd te kiezen voor de correcte grootte van je toestel. Ben je niet zeker? Plan een gratis technisch advies in of gebruik onze airco-simulator voor een advies binnen de 30 seconden.

Isolatie

De isolatie van je woning heeft een impact op het energieverbruik van je airco. Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe efficiënter de airco gaat werken. Huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn zorgen voor een groter energieverlies, waardoor de airco extra vermogen moet produceren om de kamer op temperatuur te houden.

Gebruiksduur

Ga je de airco 24/7 gebruiken of enkel ’s avonds een uurtje voor het bed? Jouw gebruik bepaalt uiteraard ook hoeveel je airco kost qua elektriciteit. In onze airco-simulator kan je al dit detail ingeven en onmiddellijk een idee krijgen van je elektriciteitsverbruik.

Onderhoud

Vuile filters kunnen je elektriciteitsverbruik verdubbelen, daarom is het belangrijk om maandelijks je filters te kuisen. Daarnaast is het belangrijk om een jaarlijks airco-onderhoud in te boeken.

Verda Vento airco technieker met een schrijfblok die staat naast een Daikin airco buitentoestel en wandmodel
Plan je jaarlijks onderhoud in en bespaar tot 50% op je elektriciteitsfactuur!

Welke zijn de types airconditioning en wat is het zuinigste?

Draagbare mobiele airco

Draagbare mobiele airco’s zijn plug&play apparaten. Je koopt ze in de groothandel en je kan bijna instant je ruimte koelen of verwarmen. Helaas komen ze ook met een groot aantal nadelen, waaronder een zeer hoog elektriciteitsverbruik in vergelijking met andere technologieën.

Monobloc airco

Een monoblock airco koelt je ruimte op een manier die vergelijkbaar is met die van een mobiele airco. Het belangrijkste verschil zit hem echter in de mobiliteit: een monoblock airco is vast gemonteerd aan de muur, terwijl een mobiele airco vrij verplaatsbaar is. Ook hier ligt het energieverbruik doorgaans hoger dan een standaard airconditioner.

Split of multi-split airco

Een split airco bestaat uit een binnenunit en buitenunit. In het geval van een multi-split airco heb je één buitenunit en tot wel 5 binnenunits.

Tijdens de zomer werkt het als een warmtepomp die warme lucht onttrekt van je kamer en dit via koelmiddel naar de buitenunit afstoot.

In de winter gaat de buitenunit de warmte in de buitenlucht absorberen (tot wel -20 graden Celsius) en deze naar binnen transporteren tijdens zijn verwarmingscyclus. Deze technologie is erkend als een lucht-lucht warmtepomp en is daarom zeer energiezuinig.

Conclusie

De split airco of multi-split airco is veruit het meest zuinige model.

Een airco in de sneeuw op een dak

Welk model is de zuinigste airco van Daikin?

Daikin staat gekend voor zijn bouwkwaliteit en energiezuinig van hun airco’s. Wij bekijken de Daikin Comfora, de nieuwe Perfera, Stylish en Emura.

Toont een tabel die de verschillende airco modellen van Daikin vergelijk op basis van hun energiezuinigheid

*Op basis van een 3,5kW split airconditioner

 

Zoals je kan zien is de Perfera de zuinigste airco van Daikin. De Perfera kreeg een update in 2024 en dit is onmiddellijk zichtbaar! De SEER en SCOP hebben de hoogste waarden in de volledige reeks. Het toestel heeft een jaarlijks verbruik van ongeveer 805kWh.

Dankzij de Wi-Fi-bediening kan je ook vanop afstand het toestel aan/uit zetten, alsook je energieverbruik controleren. Tenslotte zorgt de aanwezigheidssensor ervoor dat het toestel automatisch overschakelt op energiezuinige modus als er niemand in de kamer aanwezig is.

Welk model is de zuinigste airco van Samsung?

De technologiereus komt ook met een aantal zeer sterke airco-modellen: het budgetmodel CEBU, en dan 3 modellen in hun vernieuwde WINDFREE-reeks. Deze modellen zijn geperforeerd waardoor ze windvrij de lucht kunnen distribueren. De 3 modellen hier zijn: Windfree Comfort, Windfree Pure en Windfree Elite.

Toont een tabel die de verschillende airco modellen van Samsung vergelijk op basis van hun energiezuinigheid

*Op basis van een 3.5kW split airconditioner

Het topmodel van Samsung (Windfree Elite) komt hieruit als een absolute topper. Met een energielabel van A+++ in zowel koeling als verwarming en een zeer laag energieverbruik is dit absoluut een top-airco. Naast de energiezuinigheid heeft dit model één van de meest geavanceerde filtreringstechnologieën die beschikbaar is in de markt.

Welk model is de zuinigste airco van Fujitsu?

Dit Japans merk is al jaren bekend om zijn goede kwaliteit en stabiele product line-up. Een Fujitsu airco is dan ook altijd een goede keuze. Zij bieden grotendeels 4 soorten aan: KP-series, KM-series, KG-series en hun Designer-series.

Toont een tabel die de verschillende airco modellen van Fujitsu vergelijk op basis van hun energiezuinigheid

*Op basis van een 3,5kW split airconditioner

De KG series komt hier als winnaar uit de bus. Deze Fujitsu airco is ook het enige model dat een aanwezigheidssensor heeft. Met een SEER van 8.7 en SCOP van 5.2 is dit zeker een sterk model.

Extra tips voor energiebesparing

Uiteraard is het kiezen van een zuinige airco niet je enige oplossing om te besparen op je elektriciteitsrekening! Hieronder enkele handige tips om het energieverbruik te optimaliseren:

  • Sluit ramen & gordijnen: Zorg ervoor dat je geen zonlicht binnenlaat, hierdoor verminder je de gemiddelde warmtelast per kamer.
  • Kies de juiste temperatuur: om het comfortabel te krijgen hoef je de airco niet op 19 graden te zetten. Kies voor een comfortabele 22-23 graden in de zomer en verminder zo je verbruik.
  • Plan je verbruik: Gaat iedereen slapen om 22.00? Plan een schema in waarbij de airco een uurtje op voorhand aanspringt en gedurende de nacht langzaamaan uitschakelt.

Conclusie: wat is de zuinigste airco van 2024?

Ben je van plan een airco te kopen, zorg er dan voor dat je een zuinig model kiest. De makkelijkste manier om dit te bepalen is om te kijken naar het energielabel (A+++ in zowel koeling als verwarmingKoop een A+++ airco: koel, comfortabel én zuinig!). Dit geeft echter geen volledig beeld. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de seizoensefficiënties (SEER & SCOP). Hoe hoger dit getal, hoe zuiniger je airco.

We hebben even kort een overzicht gemaakt van de sterkste airco-modellen die beschikbaar zijn bij Daikin, Fujitsu & Samsung:

Toont een overzicht van alle airco merken en de zuinigste airco

De winnaar?

De Daikin Perfera is de winnaar met zijn fantastische SEER & SCOP waarden. Met zijn prijs/kwaliteitsverhouding krijg je de zuinigste airco van 2024 met luchtzuivering er gratis bij.

De tweede plaats geven we aan de sterke Samsung Windfree Elite. Deze airco heeft het laagste jaarlijks verbruik, maar is substantieel duurder dan de Daikin Perfera.

Ten slotte heb je de Fujitsu KG-series. Deze airco van Fujitsu combineert een compact design met een sterk energielabel.

Klaar om de zuinigste airco’s te kopen van 2024? Dit kan je op 3 manieren:

Similar Posts

Wij krijgen regelmatig de vraag of een airco kan werken op zonnepanelen. In deze blog leggen we je dit perfect uit. De combinatie van airco en zonnepanelen helpt je om je ecologische voetafdruk te verminderen terwijl je minder betaalt op je elektriciteitsrekening.
Op zoek naar een airco van Daikin, maar twijfel je tussen de Comfora en Perfera? Beide modellen behoren tot de top airconditioners van Daikin, maar er zijn wel degelijk enkele verschillen. In deze blog vergelijken we de Daikin Comfora vs. Perfera op basis van hun eigenschappen, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw woning.
België staat bekend om zijn wispelturig klimaat. Daarom heb je een betrouwbare en efficiënte airconditioningoplossing nodig voor zowel je huis als jouw bedrijf. Wanneer je start met jouw onderzoek, wordt je gebombardeerd met airconditioningmerken en kan het kiezen van de juiste fabrikant overweldigend aanvoelen. Wij leggen uit waarom je voor Daikin moet kiezen: Daikin onderscheidt zich echter als ware marktleider en biedt een overtuigende combinatie aan van geavanceerde technologie, superieure kwaliteit en uitzonderlijke gebruikerservaring.
Ben je van plan een airco te laten installeren, maar wil je ook duurzaam omgaan met energie? Dan is een A+++ airco dé oplossing! Niet alleen geniet je van aangename temperaturen in huis, maar je bespaart ook nog eens flink op je energierekening. En met de winter op komst, kun je sommige modellen zelfs gebruiken om je woning te verwarmen! Klinkt goed, toch? Lees snel verder en ontdek de voordelen van een A+++ airco.
© 2024 – Verda Vento alle rechten voorbehouden
Zoekopdracht
×