Wat is het verschil tussen SEER en EER?

Airconditioner

Door: Verdavento | 18, Dec

Delen:

EER, SEER, COP, en SCOP zijn allemaal afkortingen die regelmatig worden gebruikt. Ze worden weergegeven op de energielabels die de fabrikant meegeeft wanneer je een airconditioner koopt. Wij leggen het verschil uit.

Wat is het verschil tussen SEER en EER?

EER, SEER, COP en SCOP

Wel al deze afkortingen hebben één ding gemeen: ze meten allemaal hoe efficiënt een airconditioner werkt. Maar dat betekent uiteraard niet dat al de afkortingen zelf efficiënt zijn om dit te meten 😉 Nu wat is verschil tussen SEER en EER en anderen?

EER staat voor Energy Efficiency Ratio en SEER voor Seasonal Efficiency Ratio, terwijl COP staat voor Coefficient of Performance en SCOP stands voor Seasonal Coefficient of Performance.

(S)EER meet hoe efficiënt hoe toestel is in koelmodus, terwijl (S)COP dit doet voor het verwarmen.

Wat betekent de S, Seasonal eigenlijk?

Dit houdt rekening met het seizoenseffect. Zonder dit (in het geval van EER en COP) meet je de efficiëntie van je toestel op 1 bepaalde temperatuur. Meestal ligt dit punt zo hoog (bijvoorbeeld 32 graden) dat dit zelden voorkomt. Waardoor je eigenlijk geen correct beeld hebt van wat je airconditioner nu eigenlijk verbruikt. Daarom gebruiken we bij Verda Vento SEER en SCOP. Deze waardes tonen de efficiëntie van het toestel overheen de seizoenen met verschillende temperaturen, wat een realistischer beeld geeft.

Het is belangrijk als je airconditioners vergelijkt dat je altijd kijkt naar dezelfde waarden. Zo heeft het weinig zin om een EER-waarde te vergelijken met een SEER-waarde vermits het niet dezelfde zaken zijn. Vraag altijd je leverancier naar de correcte waarden.

Het verschil tussen de verschillende seizoensefficiënties

Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) meet hoe efficiënt een airconditioner koelt overheen de seizoenen, terwijl Energy Efficiency Ratio (EER) maar een bepaald moment in rekening brengt. Hoe hoger de ratio, hoe efficiënter het toestel is. Hetzelfde geldt voor SCOP en COP. Seasonal Coeffcient of Performance (SCOP) meet hoe efficiënt een airconditioner verwarmt overheen de seizoenen, terwijl Coefficient of Performance (COP) maar een bepaald moment in rekening brengt.

Wil je meer weten, bekijk dan zeker ook eens Daikin hun youtubevideo. Ken jij het verschil tussen SEER en EER? Weet je ook wat de totale impact is van je air conditioner? Lees er hier meer over.

 

Is dit toch allemaal wat te technisch voor je? Contacteer ons dan, en we helpen je graag verder met een energie-efficiënt toestel.

Vergelijkbare posts

Split airco: flexibel & veelzijdig

Airconditioner

Split airco: flexibel & veelzijdig

Split airco's zijn ongelooflijk flexibel en veelzijdig. Deze airconditioners zijn in staat om meerdere ruimtes tegelijk te koelen en te verwarmen. Het type systeem dat je kiest, bepaalt hoeveel ruimtes je kunt verwarmen of koelen.


Door: Verda Vento

Lees meer
Airco in je slaapkamer

Airconditioner

Airco in je slaapkamer

De temperatuur in je slaapkamer is van groot belang voor een goede nachtrust. Als het te warm of te koud is, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Met een airconditioningssysteem in je slaapkamer ben je altijd verzekerd van de ideale temperatuur.


Door: Verda Vento

Lees meer
De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Air conditioner

De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Ben je van plan een airco te kopen maar zie je door het bos de bomen niet meer? Wij bij Verda Vento geloven er sterk in om je een duidelijk inzicht te geven welke modellen beschikbaar zijn. Elk type airco heeft zijn sterktes en daarom lijsten we ze even op voor je.


Door: Verda Vento

Lees meer
Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Airconditioner

Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Met de zomer op komst, is het van groot belang om je huis aangenaam koel te houden. Het investeren in een airco kan daarbij van onschatbare waarde zijn om de temperatuur binnenshuis te reguleren. Voordat je echter besluit om een airconditioner te laten installeren, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de kosten die hiermee gepaard gaan. In dit artikel zullen we de factoren bespreken die invloed hebben op de installatiekosten van een airco en enkele richtlijnen geven met betrekking tot de prijzen.


Door: Verda Vento

Lees meer