Wat is een inverter airconditioner?

Airconditioner

Door: Verda Vento | 13, Nov

Delen:

Inverter air conditioners zijn overal aanwezig. Maar wat is een inverter airconditioner en wat maakt het zo speciaal? En hoe kan je hiermee energie besparen? In dit artikel leggen we uit wat een inverter is alsook halen we de voordelen en nadelen aan.

Wat is een inverter airconditioner?

Wat is een inverter airconditioner?

Je ziet het regelmatig op je elektronische toestellen, de grote sticker met ‘inverter’ er op geschreven. Maar wat is nu eigenlijk een inverter? In dit artikel leggen we uit wat een inverter is en wat de voordelen zijn.

 

Hoe werkt een inverter airco?

Airconditioners regelen de temperatuur in je kamer door te koelen wanneer de kamer warmer is dan de ingestelde temperatuur en gaan in de verwarmingsmodus wanneer de kamertemperatuur lager is dan de ingestelde temperatuur.

Zowel inverter als non-inverter airco’s doen dit, maar ze functioneren op een andere manier.

Met een non-inverter airco blijft het toerental van de motor constant en wordt de temperatuur bereikt door de compressormotor AAN en UIT te zetten. Dit betekent dat de airconditioner altijd zijn maximale vermogen zal trekken om de ingestelde temperatuur te bereiken.

Een inverter-airconditioner kan het toerental van de compressormotor regelen zonder de motor AAN en UIT te schakelen.  De airconditioner trekt alleen de stroom die nodig is om te koelen of te verwarmen.  Dit resulteert in minder stroomverlies en kan besparen op je maandelijkse elektriciteitsrekening.

Is dit te ingewikkeld? Laten we even een ander voorbeeld nemen.

Stel je voor dat je 10 kilometer loopt. Je kan dit doen op de non-inverter manier of de inverter manier.

Op de non-inverter wijze sprint je 100 meter en rust je uit. Je start dit proces herhaaldelijk opnieuw om je eindbestemming te bereiken. Regelmatig starten en stoppen zal ervoor zorgen dat je sneller moe wordt en je meer energie verbruikt.

Volgens de inverter-wijze kies je een passend tempo en houdt u dit aan tot aan je bestemming. Op die manier kun je blijven lopen zonder energie te verspillen.

 

Wat zijn de nadelen van airconditioning met inverter?

  • Hoger in initiële aankoopprijs: omdat er extra technologie bij betrokken is, is de aankoopprijs van een inverter-airco meestal hoger dan een non-inverter airco. Later laten we je de energiebesparingen zien die deze prijs zeker zullen rechtvaardigen. Je betaalt iets meer op je eerste aankoop, maar blijft geld besparen op elektriciteit tijdens de levensduur van de airco.
  • Reparatiekosten kunnen hoger zijn: in geval van storing kunnen de reparatiekosten van een inverter-airconditioner hoger zijn. Uiteraard kun je met een goed onderhoudscontract of verlengde garantie dit risico beperken.

Wat zijn de voordelen van inverter airconditioners?

  • Lager energieverbruik: inverter-airconditioners besparen tot 60% van je elektriciteitsrekening. Dit betekent in feite dat je met een inverter de helft van je verbruik betaalt gedurende de levensduur van je apparatuur.
  • Beter voor het milieu: omdat je minder elektriciteit verbruikt, verklein je ook jouw voetafdruk op het klimaat. We houden hier rekening mee wanneer we onze airconditioners promoten door de TEWI-waarde te gebruiken (bekijk ons laatste blogartikel hierover).
  • Minder geluid: Met een inverter airco regel je de motor van de compressor op de ingestelde temperatuur. Dit betekent dat je in vergelijking met een traditionele non-inverter gemiddeld niet het volledige vermogen van de compressor gebruikt, wat resulteert in een lager geluidsniveau.
  • Meer comfort: met een inverter-airconditioner kun je de motor van de compressor precies regelen tot de temperatuur die jij nodig hebt. Dit zal resulteren in een hoger comfort voor jezelf.
  • Gaat langer mee: Omdat een non-inverter wordt gekenmerkt door een START-STOP-routine, zal dit leiden tot een snelle achteruitgang van de onderdelen. Een inverter airco heeft dit probleem niet en met goed onderhoud geniet je een leven lang van het gebruik van je airconditioner.

 

Wat verbruikt er meer?

Zoals je misschien al hebt gelezen, verbruikt een inverter-airconditioner minder dan een niet-inverter airconditioner.

Daar is heel wat onderzoek naar gedaan, zowel van de kant van de fabrikanten als van de academische wereld.

Daikin deed een analyse van hun eigen apparatuur en concludeerde dat hun inverter airco’s 58% minder elektriciteit verbruiken dan hun non-inverter airco’s.

 

Energieverbruik van een inverter en non-inverter airco
credits: daikin.com

 

Veelgestelde vragen over inverter-airconditioners

Is het duur?

Absoluut niet! En eigenlijk is het kiezen van een inverter de meest economische keuze die u zult maken bij het kopen van een airconditioner.  We hebben verschillende reeksen beschikbaar, van budgetmodellen tot high-end, maar ze hebben allemaal de invertertechnologie ingebouwd.

Bekijk hier al onze modellen:

Fujitsu Airconditioners

Samsung Airconditioners

Daikin Airconditioners

Waar moet ik op letten wanneer ik mijn inverter airco koop?

Het belangrijkste is om te kijken naar de SEER & SCOP waarde. Deze bepaalt hoeveel je airco gaat verbruiken. In dit blog-artikel leggen we uit wat deze waarden betekenen.

Wat zijn de beste inverter airco’s?

Bij Verda Vento kiezen we enkel de beste merken. Al onze toestellen zijn gekenmerkt door een laag energieverbruik.  Als je dit combineert met het nieuwste koudemiddel R32, zie je aanzienlijke besparingen op je maandelijkse elektriciteitsrekening.

 

Samenvatting

Non-inverter airconditioners bereiken de ingestelde temperatuur van de kamer door de motor van de compressor AAN en UIT te schakelen.

Een inverter airco is in staat om de snelheid van de motor aan te passen om de ingestelde temperatuur geleidelijk te bereiken. Dit zal het energieverbruik verminderen en dus ook je ecologische voetafdruk verlagen. Bovendien zal het apparaat minder luidruchtig zijn en verhoogt je comfort aangezien je de temperatuur van de kamer accurater bereikt. Ten slotte, omdat een inverter de motor niet constant op 100% gebruikt, wordt de duurzaamheid van je componenten verhoogd.

 

Ben je trouwens op zoek naar een airco voor in huis? Verda Vento biedt geweldige airco’s die je niet alleen geld besparen op je elektriciteitsrekening, maar ook hun impact op het milieu verminderen. Klik hier om binnen 30 seconden je airco offerte te ontvangen.

Vergelijkbare posts

Waarom kan je beter niet kiezen voor de goedkoopste airco?

Airconditioner

Waarom kan je beter niet kiezen voor de goedkoopste airco?

Ben je van plan om een airco te kopen? We begrijpen dat het kopen van een airconditioner niet iets is dat je elke dag doet, dus het is belangrijk om je toekomstige investering heel goed te onderzoeken.


Door: Verda Vento

Lees meer
Airco prijs

Airconditioner

Airco prijs

Ben je van plan om een nieuwe airco te kopen? Neem een kijkje op onze blogpost om een uitleg te krijgen over hoe de prijs van een airco is opgebouwd. Dit artikel is een must voor iedereen die binnenkort van plan is om een airconditioner te kopen.


Door: Verda Vento

Lees meer
Wat is een inverter airconditioner?

Airconditioner

Wat is een inverter airconditioner?

Inverter air conditioners zijn overal aanwezig. Maar wat is een inverter airconditioner en wat maakt het zo speciaal? En hoe kan je hiermee energie besparen? In dit artikel leggen we uit wat een inverter is alsook halen we de voordelen en nadelen aan.


Door: Verda Vento

Lees meer
Groene en energievriendelijke airconditioners

Airconditioner

Groene en energievriendelijke airconditioners

Wat maakt de airconditioner van Verda Vento zo speciaal en waarom worden deze beschouwd als groene alternatieven? In deze blog leggen we een aantal belangrijke verschillen uit.


Door: Verda Vento

Lees meer