Verschil airco en warmtepomp

Air conditioner

Door: Verda Vento | 01, Jan

Delen:

Voor elke periode van het jaar bestaat er een oplossing om je huis op de perfecte temperatuur te krijgen. De trend om te kiezen voor een warmtepomp is stilaan duidelijk. Maar tussen wat moet je kiezen: een airco of een warmtepomp? En bestaat er wel een verschil in?

Verschil airco en warmtepomp

Wat is het verschil tussen een airco en warmtepomp?

Een airco is een warmtepomp, meer bepaald een lucht-lucht warmtepomp. Er is namelijk een misconceptie dat airco’s enkel kunnen dienen voor ruimtes te koelen. Dankzij de warmtepomp-technologie kan je perfect ook je huis verwarmen met een airco.

Naast lucht-lucht warmtepompen bestaat er uiteraard ook andere soorten warmtepompen. Deze brengen we later even kort aan bod om je te verschillen duidelijk te maken.

Fujitsu design zilver airconditioner wandmodel boven een zetel

 

Hoe werkt een warmtepomp?

Daikin Emura lucht-lucht warmtepompEen warmtepomp haalt warmte uit zijn omgeving en verplaatst de onttrokken warmte. Een simpel voorbeeld is je koelkast. Hier wordt de warmte aan de binnenkant onttrokken, waardoor je een koele frigo krijgt, en dan wordt de warmte lucht via de achterkant uitgeblazen.

Een warmtepomp doet dit allemaal aan de hand van een koelmiddel. Bij dit koelmiddel zijn verdamping en condensatie één van de meest gebruikte principes. Bij de verdamping gat het koelmiddel warmte onttrekken van de ruimte, en tijdens de condensatie geeft het de warmte af. Laten we het simpel voorstellen. Tijdens het verwarmen gaat de koelvloeistof zich condenseren, hierdoor geeft het zijn warmte af in je kamer. Tijdens het koelen gebeurt het omgekeerde.

Warmtepompen gebruiken hernieuwbare energie in je omgeving om je huis of water te koelen/verwarmen. Het doet dit om een zeer duurzame manier door gebruik te maken van elektriciteit. Kan je de opwekking van deze elektriciteit daarnaast nog eens verkrijgen via zonnepanelen dan kan je je huis volledig CO2 neutraal koelen of verwarmen. Dit verklaart onmiddellijk het succes van de warmtepomp en waarom er premies worden voorzien voor het plaatsen van warmtepompen.

Daikin Emura warmtepomp buitentoestel
Daikin Emura lucht-lucht warmtepomp

 

Welke soorten warmtepompen zijn er?

  • Lucht-lucht warmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en brengt het als warmte lucht in de woning binnen.
  • Geothermische of bodem-waterwarmtepomp: dit type warmtepomp haalt water uit de bodem of het grondwater. Daarvoor wordt een horizontaal of verticaal buizennetwerk in de grond geplaatst. De investeringskost ligt daardoor een stuk hoger, maar de rendementen liggen hoger dan andere types warmtepompen, omdat de bodemtemperatuur weinig temperatuurschommelingen kent. De verzamelde warmte wordt aan het water van de centrale verwarming afgegeven.
  • Lucht-water warmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en geeft het af aan het water van de centrale verwarming.
  • Hybride warmtepomp: dit is een warmtepomp ondersteund door een verwarmingsketel.

 

Wat voor type warmtepomp is een airco?

Een airco is een lucht-lucht warmtepomp. De airconditioner gaat de warmte uit je kamer halen door middel van condensatie van het koelmiddel. Daarna voert het de warmte lucht naar buiten via de buitenunit. In de winter kan de airco omgekeerd werken en kan het via verdamping je ruimte lekker knus verwarmen.

Lees meer over hoe een split airco werkt.

 

Wat is zuiniger: airco of warmtepomp?

Gezien een airco hetzelfde is als een warmtepomp zijn er geen verschillen. Uiteraard afhankelijk van je gekozen technologie kunnen er verschillen optreden in energiezuinigheid.

Kies je voor een van onze airco’s, dan ben je zeker dat je het meest energiezuinige toestel koopt.

 

Hoe koop ik een airco of lucht-lucht warmtepomp?

Simpel! Ben jij klaar voor een airco te kopen? Kies dan voor Verda Vento! Wij hebben een slim algoritme ontwikkeld dat voor jou de beste lucht-lucht warmtepomp selecteert op basis van prijs, verbruik, garantie, geluid en impact op het milieu.

Klik hier om onmiddellijk je airco offerte te krijgen.

Welke zijn de beste airco of warmtepomp merken?

Simpelgezegd: Daikin, Fujitsu & Samsung. Verda Vento biedt enkel de beste kwaliteitsmerken aan. We kiezen onze leveranciers aan de hand van strenge voorwaarden. Zo bieden we enkel inverter toestellen aan met het laagste energieverbruik.

 

Kan ik mijn huis verwarmen met een airco?

Absoluut! Vermits een airconditioner een omkeerbare lucht-lucht warmtepomp is, kan je naast koelen ook je huis verwarmen. Dankzij zijn warmtepomp-technologie kan dit veel energiezuiniger dan een traditionele boiler of gasketel. Daarnaast komt met een airco je kamer sneller op temperatuur en kan je gerichter verwarmen.

Wil je dus je huis duurzaam en efficiënt verwarmen dan is een airco van Verda Vento een goede keuze!

 

Kan ik mijn huis koelen met een warmtepomp?

Warmtepompen zijn een ideale keuze voor de klimaatregeling in je huis. Afhankelijk van de warmtepomp die je kiest kan je je huis ook koelen. Kies je voor één van de lucht-lucht warmtepompen die Verda Vento aanbiedt dan kan je jouw huis koelen & verwarmen op een energiezuinige manier.

Samenvatting

Veelal wordt er bij een airco niet onmiddellijk gedacht aan een energiezuinige oplossing die je huis kan verwarmen. Dit is omdat traditioneel gezien een airco nog altijd wordt beschouwd als een toestel dat enkel kan koelen. De waarheid kan echter niet verder liggen. Een airco is een lucht-lucht warmtepomp die naast koelen ook op een zeer duurzame en energiezuinige manier je huis kan verwarmen.

De airco’s aangeboden via Verda Vento zijn lucht-lucht warmtepompen die werken met een binnen- en buitentoestel. Deze worden ook typisch splits genoemd. We bieden ook een systeem aan waarbij je meerdere kamers kan connecteren op één buitentoestel om zo het esthetische karakter van je huis te bewaren.

Ben je geïnteresseerd in een vrijblijvende offerte voor een airco of lucht-lucht warmtepomp? Kijk dan zeker even op onze website of klik hier voor een onmiddellijke airco offerte.

Kijk zeker ook even naar onze 7 gouden tips om de juiste airconditioner te kopen.

 

Installateur die warmtepomp installeert

Vergelijkbare posts

BTW warmtepompen in 2024

Airconditioner

BTW warmtepompen in 2024

De tijdelijke BTW verlaging voor warmtepompen in 2023 wordt verlengd in 2024. Deze geldt voor zowel nieuwe huizen als huizen ouder dan 10 jaar. In deze blog leggen we uit wat de belangrijkste veranderingen zijn en wat de BTW verlaging inhoudt.


Door: Verda Vento

Lees meer
Split airco: flexibel & veelzijdig

Airconditioner

Split airco: flexibel & veelzijdig

Split airco's zijn ongelooflijk flexibel en veelzijdig. Deze airconditioners zijn in staat om meerdere ruimtes tegelijk te koelen en te verwarmen. Het type systeem dat je kiest, bepaalt hoeveel ruimtes je kunt verwarmen of koelen.


Door: Verda Vento

Lees meer
Airco in je slaapkamer

Airconditioner

Airco in je slaapkamer

De temperatuur in je slaapkamer is van groot belang voor een goede nachtrust. Als het te warm of te koud is, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Met een airconditioningssysteem in je slaapkamer ben je altijd verzekerd van de ideale temperatuur.


Door: Verda Vento

Lees meer
De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Air conditioner

De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Ben je van plan een airco te kopen maar zie je door het bos de bomen niet meer? Wij bij Verda Vento geloven er sterk in om je een duidelijk inzicht te geven welke modellen beschikbaar zijn. Elk type airco heeft zijn sterktes en daarom lijsten we ze even op voor je.


Door: Verda Vento

Lees meer