Verlaagd btw-tarief voor warmtepompen op nieuwe huizen

Wetgeving

Door: Verda Vento | 01, Apr

Delen:

Vanaf 1 April 2022 geldt ook een verlaagd btw-tarief van 6% voor warmtepompen op nieuwe huizen. De maatregel is geldend tot 31 december 2023 en geldt voor al onze airconditioners.

Verlaagd btw-tarief voor warmtepompen op nieuwe huizen

Verlaagd btw-tarief voor warmtepompen, nu ook voor nieuwe huizen!

Goed nieuws! Vanaf vandaag geldt het verlaagd btw-tarief (6%) voor warmtepompen ook op nieuwe huizen. Eerder was dit verlaagd tarief enkel van toepassing op huizen die ouder waren dan 10 jaar.

De maatregel is een tijdelijke verlaging van het BTW-tarief naar 6% voor de levering van zonnepanelen en warmtepompen. De geldende periode is vanaf 1 April 2022 tot 31 December 2023.  Met deze maatregel wil de regering de gezinnen en alleenstaanden helpen om hun woning energiezuinig te maken.

Wat is het btw-tarief voor warmtepompen en wat is er veranderd sinds 1 april 2022?

Het vorige btw-tarief voor warmtepompen was 21% voor nieuwe huizen. Voor huizen ouder dan 10 jaar geldt 6%.

Maar op 25 maart 2022 heeft de ministerraad een nieuw ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd betreffende het verlaagd btw-tarief van 6% voor fotovoltaïsche zonnepanelen, thermische zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en voor de afbraak en heropbouw van gebouwen in heel België.

In het kort betekent dit dat het nieuwe btw-tarief voor warmtepompen, zonnepanelen, enz. 6% is, ongeacht hoe oud het huis is. Dit verlaagd btw-tarief is geldig tot en met 31 december 2023. Gezien onze airconditioners warmtepompen zijn, betekent dit een effectieve verlaging van 21% naar 6% voor nieuwe huizen.

Wat zijn de voorwaarden om een btw-tarief te krijgen?

Voorwaarde 1: de airco moet verkocht en geplaatst worden voor een eindgebruiker. Dit kan gaan om:

  • Privéwoningen van particulieren
  • Verblijven voor bejaarden die door de bevoegde overheid erkend zijn
  • Internaten & jeugdbeschermingshuizen
  • Opvangtehuizen voor daklozen
  • Verzorgingshuizen in de psychiatrie, alsook gebouwen die beschut wonen voorzien

Voorwaarde 2: Na de uitvoering van de werken mag de woning uitsluitend als privéwoning worden gebruikt.

Belangrijk is hier dat de woning niet kan worden gebruikt als handelspand.

Voorwaarde 3: Woningen moet jonger zijn dan 10 jaar.

Voor woningen ouder dan 10 jaar bestaat er al een verlaagd BTW-tarief. De bovenstaande regeling houdt ook rekening met woningen die volledig worden afgebroken en heropgebouwd.

Voorwaarde 4: Referentie-milieunormen moeten gehaald worden

Gezien warmtepompen gezien worden als een milieuvriendelijk alternatief is het geen probleem om de normen te halen. Het is enkel problematisch indien je werkt met een combinatie van fossiele brandstoffen. Bijvoorbeeld een verwarmingsinstallatie op fossiele brandstof die verbonden is aan een zonneboiler. Verda Vento promoot enkel airconditioners met de hoogste efficiënties, daarom moet je je geen zorgen maken over de voorwaarden.

Voorwaarde 5: Er dient een uitdrukkelijke vermelding op de factuur worden gemeld . De klant krijg één maand tijd om de factuur en het verlaagd btw-tarief te betwisten.

Tot voor kort moest de aannemer de bouwheer een attest laten invullen om aan de btw-administratie te kunnen bewijzen dat aan de voorwaarden werd voldaan. In het kader van de vereenvoudiging is beslist om dit attest te schrappen en te laten vervangen door een vermelding op de factuur. Belangrijk is dat de verantwoordelijkheid voor het hanteren van het btw-tarief van 6% is verlegd naar de opdrachtgever. Deze heeft 1 maand tijd om de factuur en het btw-tarief te betwisten. Tot 30/06/2022 geldt een overgangsperiode waarbij het oude systeem nog mag worden gebruikt.

Wat wordt beschouwd als warmtepompen?

Er bestaan vier verschillende soorten warmtepompen die hun energie uit de natuur halen. Al de airconditioners van Verda Vento worden beschouwd als warmtepomp.

Lucht-lucht warmtepomp:

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat eigenlijk uit twee toestellen: een buitentoestel en één of meerdere binnentoestellen. Het buitentoestel trekt de buitenlucht aan. Uit deze buitenlucht wordt warmte gehaald om het koelgas op te warmen. De compressor brengt het gas verder op de gewenste temperatuur. Dit koelgas geeft dan zijn energie vrij in de gewenste kamer, waardoor je ruimte opwarmt. Tijdens het koelen gebeurt het omgekeerde. Het binnentoestel trekt de lucht van je kamer aan,  daarna warmt het koelmiddel op. Waarna deze warmte wordt dan naar buiten gedragen. Een lucht-lucht warmtepomp wordt gezien als een van de beste groene alternatieven in de markt. Aan de ene kant heb je een zeer energie-efficiënt toestel, aan de andere kant ligt de investeringskost lager dan andere warmtepompen.

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp maakt gebruik van de warmte die aanwezig is in onze grondlagen. Hier heb je keuze uit twee systemen. Ofwel kies je voor een horizontaal buizensysteem (zonder diepe boringen) ofwel voor een verticale diepe boring. De keuze hangt meestal af van de beschikbare ruimte. Een diepteboring komt veelal met een hogere investering dan een horizontaal systeem, maar je moet uiteraard de ruimte hebben.

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp ontrekt warmte vanuit de lucht. Daarna brengt het deze warmte naar binnen via een watercircuit. Deze warmte kan je dan gebruiken voor sanitair warm water of voor je centrale verwarming. Dit systeem wordt meestal gecombineerd met vloerverwarming. Het toestel is ook aantrekkelijk bij renovaties, gezien het niet altijd mogelijk is om grond-waterpompen te installeren.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt zijn warmte uit het grondwater. Dit grondwater blijft bijna altijd constant, tussen 7 en 12°C. Je hebt hiervoor echter wel een dieptepomp nodig die het water uit de grond pompt. Een water-water warmtepomp heeft het hoogste rendement maar komt ook met de hoogste investeringskost.

Geldt dit ook voor de airco’s die ik koop op Verda Vento?

Correct, al onze toestellen zijn lucht-lucht warmtepompen. Daarom komen ze in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6%.

Samenvatting:

Ter conclusie plaatsen we hieronder nog even een kleine samenvatting van de verandering:

Overzicht van de vverandering in btw-tarieven voor warmtepompen

Wacht dus niet te lang en bestel je lucht-lucht warmtepomp op www.verdavento.be

Heb je hulp nodig in het selecteren van de je airconditioner? Lees dan even onze vorige blog waar we 7 gouden tips geven om de juiste airconditioner te kopen:

Vrouw in zetel die haar airconditioner controleert
7 tips bij het kopen van een airconditioner

 

Vergelijkbare posts

Split airco: flexibel & veelzijdig

Airconditioner

Split airco: flexibel & veelzijdig

Split airco's zijn ongelooflijk flexibel en veelzijdig. Deze airconditioners zijn in staat om meerdere ruimtes tegelijk te koelen en te verwarmen. Het type systeem dat je kiest, bepaalt hoeveel ruimtes je kunt verwarmen of koelen.


Door: Verda Vento

Lees meer
Airco in je slaapkamer

Airconditioner

Airco in je slaapkamer

De temperatuur in je slaapkamer is van groot belang voor een goede nachtrust. Als het te warm of te koud is, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Met een airconditioningssysteem in je slaapkamer ben je altijd verzekerd van de ideale temperatuur.


Door: Verda Vento

Lees meer
De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Air conditioner

De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Ben je van plan een airco te kopen maar zie je door het bos de bomen niet meer? Wij bij Verda Vento geloven er sterk in om je een duidelijk inzicht te geven welke modellen beschikbaar zijn. Elk type airco heeft zijn sterktes en daarom lijsten we ze even op voor je.


Door: Verda Vento

Lees meer
Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Airconditioner

Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Met de zomer op komst, is het van groot belang om je huis aangenaam koel te houden. Het investeren in een airco kan daarbij van onschatbare waarde zijn om de temperatuur binnenshuis te reguleren. Voordat je echter besluit om een airconditioner te laten installeren, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de kosten die hiermee gepaard gaan. In dit artikel zullen we de factoren bespreken die invloed hebben op de installatiekosten van een airco en enkele richtlijnen geven met betrekking tot de prijzen.


Door: Verda Vento

Lees meer