Wat betekent Total Equivalent Warming Impact (TEWI)?

Airconditioner

Door: Verdavento | 18, Dec

Delen:

Verda Vento is gebouwd rond het concept TEWI, maar wat is dit eigenlijk? TEWI staat voor Total Equivalent Warming Impact en is een manier om de impact te meten op het milieu van je airconditioner.

Wat betekent Total Equivalent Warming Impact (TEWI)?

TEWI in airconditioning

Detailed formula of TEWIDetailed formula of the Total Equivalent Warming Impact Bron: Carel website

Bij Verda Vento gebruiken we het concept TEWI, Total Equivalent Warming Impact. Nu dat is een hele boterham, maar eigenlijk is dit niet zo moeilijk. Simpelweg is het de som van 2 zaken.

Ten eerste heb je de directe impact van de airconditioner op het broeikaseffect en ten tweede de indirecte impact.

Wat betekent TEWI?
Total Equivalent Warming Impact bestaat uit een directe en indirecte impact.

 

Beetje duidelijker? Nee?

Wel, elke airconditioner heeft een koelmiddel nodig en afhankelijk van het koelmiddel heb je een GWP (of Global Warming Potential). Deze GWP refereert naar de contributie van een koelmiddel tot het broeikaseffect in geval dat het lekt in onze atmosfeer. Dit is wat we noemen de directe impact. Daarom is het beter om een koelmiddel te kiezen met een zeer lage GWP. Wij kiezen voor R32 , meer details kan je hier  in een andere blog post lezen. Ook als je kiest voor een Verda Vento installateur reduceer je je kans op lekkages enorm vermits we enkel werken met de beste installateurs in de markt. Win-win dus.

Daarnaast heb je ook de indirecte impact. Dit is de impact door het genereren van de elektriciteit die nodig is om het toestel te gebruiken. Deze is afhankelijk van 2 zaken: ten eerste, hoe groen het land van herkomst zijn elektriciteit opwekt en ten tweede hoe energie-efficiënt je airconditioner is. Het eerste kunnen we helaas niet controleren op korte termijn, maar je kan wel focussen op het kopen van een energievriendelijke airconditioner.

De energie-efficiëntie van een airconditioner wordt getoond op het energielabel dat is bijgevoegd, en je kan dit zien door te kijken naar de SEER of SCOP waarden, zie hieronder:

Europees Energielabel voor airconditioner
Energielabel voor Daikin Perfera

Dit geeft je weer hoe efficiënt je toestel is in het koelen (SEER) of verwarmen (SCOP). Hoe hoger dit getal is, hoe lager je energie-consumptie. Geweldig toch? Kies voor een energievriendelijk toestel omdat je dan minder betaalt op je elektriciteitsrekening! Daarnaast is je impact op het milieu nog eens lager. Daarom kiezen we bij Verda Vento voor TEWI in airconditioning.

Vergelijkbare posts

Split airco: flexibel & veelzijdig

Airconditioner

Split airco: flexibel & veelzijdig

Split airco's zijn ongelooflijk flexibel en veelzijdig. Deze airconditioners zijn in staat om meerdere ruimtes tegelijk te koelen en te verwarmen. Het type systeem dat je kiest, bepaalt hoeveel ruimtes je kunt verwarmen of koelen.


Door: Verda Vento

Lees meer
Airco in je slaapkamer

Airconditioner

Airco in je slaapkamer

De temperatuur in je slaapkamer is van groot belang voor een goede nachtrust. Als het te warm of te koud is, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Met een airconditioningssysteem in je slaapkamer ben je altijd verzekerd van de ideale temperatuur.


Door: Verda Vento

Lees meer
De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Air conditioner

De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Ben je van plan een airco te kopen maar zie je door het bos de bomen niet meer? Wij bij Verda Vento geloven er sterk in om je een duidelijk inzicht te geven welke modellen beschikbaar zijn. Elk type airco heeft zijn sterktes en daarom lijsten we ze even op voor je.


Door: Verda Vento

Lees meer
Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Airconditioner

Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Met de zomer op komst, is het van groot belang om je huis aangenaam koel te houden. Het investeren in een airco kan daarbij van onschatbare waarde zijn om de temperatuur binnenshuis te reguleren. Voordat je echter besluit om een airconditioner te laten installeren, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de kosten die hiermee gepaard gaan. In dit artikel zullen we de factoren bespreken die invloed hebben op de installatiekosten van een airco en enkele richtlijnen geven met betrekking tot de prijzen.


Door: Verda Vento

Lees meer