Premie voor warmtepompen in 2023

Airconditioner

Door: Verda Vento | 15, Apr

Delen:

In deze blogpost geven we een overzicht van de premies voor warmtepompen met een update nieuwe 2022 regeerakkoord. We leggen uit wat de premie inhoudt en ook hoe je de premie kan verkrijgen.

Premie voor warmtepompen in 2023

Wat is de premie voor warmtepompen in 2023?

Hoe kan ik deze premie krijgen?

Hieronder geven we een overzicht van de premies voor warmtepompen met een update voor nieuwe 2022 regeerakkoord!

Doel van de premies voor warmtepompen

In het klimaatakkoord is het doel om zoveel mogelijk af te stappen van fossiele brandstoffen. Omdat warmtepompen een milieuvriendelijker alternatief zijn voor de klassieke verwarmingsinstallatie wordt er een premie voorzien. Deze warmtepompen halen energie uit de grond, water of lucht met behulp van compressoren. De toestellen halen de warmte uit de natuur en geven deze terug af in de woning. Warmtepompen behoren tot de meest toekomstbestendige toestellen die er momenteel zijn die daarnaast nog eens enorm hoge energie-efficiënties behalen.

Opdat deze warmtepompen een investering vergen van de gebruiker, subsidieert de Vlaamse regering een deel van de kost om de transitie zo soepel mogelijk te maken. Met een premie voor warmtepompen wordt de kost een stuk lager.

Hoeveel premie kan ik krijgen voor mijn warmtepomp?

Overzicht van de verschillende premies voor warmtepompen

*De premie wordt verdubbeld indien de warmtepomp een bestaande elektrische verwarming vervangt (bv. Elektrische panelen) en waarbij de woonst voor 1 januari 2006 aangesloten is op het elektriciteitsnet. Of als de woning ligt in een gebied dat geen aardgasaansluiting heeft. Voor mensen die recht hebben op een sociaal tarief kan je ons altijd contacteren op www.verdavento.be om je correcte premie te brekenen.

Wat zijn de voorwaarden om een premie te krijgen voor warmtepompen?

  1. De warmtepomp moet gebruikt worden voor verwarming van een ruimte en eventueel sanitair warm water. De premie geldt niet voor warmtepompboilers (die enkel dienen voor warm water).
  2. Het huis moet ouder zijn dan 8 jaar, dit betekent dat het ten laatste op 31/12/2013 op het elektricteitsnet moet werden aangesloten.
  3. De warmtepomp moet geplaatst worden door een erkende aannemer die een certificaat van bekwaamheid heeft of een certificaat van bekwaamheid heeft voor ondiepe geothermische systemen.
  4. De aannemer moet een attest geven aan de klant met het RESCert-certificeringsnummer.

Bij wie moet ik de premie aanvragen voor mijn warmtepomp?

Registreer je eerst op mijnfluvius.be en vraag dan je premie aan. Voeg alle documenten samen, vraag hier desnoods hulp aan je installateur. Daarna kan je via het portaal makkelijk de aanvraag opvolgen.

Wil je meer info krijgen over je premie voor warmtepompen in 2023? Geef ons gerust een seintje of begin met het selecteren van je lucht-lucht warmtepomp op onze website: www.verdavento.be.

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp gaat energie ontrekken van een warmtebron. Deze warmtebron kan komen van de grondbodem, in de lucht of van grondwater. Daarna is er een koelvloeistof die deze energie gaat transporteren naar een compressor.

In deze compressor worden de dampen van de koelvloeistof samengeperst tot dat ze een hogere temperatuur hebben bereikt dan het lucht of het water. Deze lucht of water wordt dan gebruikt om de woning op te warmen via de condensor. De condensor geeft deze warmte dan af en dan kan de cyclus opnieuw beginnen.

Het expansieventiel verlaagt de druk van deze dampen waardoor het afkoelt tot een vloeistof. Deze vloeistof wordt als een trein uitgestuurd om te verdampen buiten waardoor het volledige proces opnieuw begint.

In sommige gevallen kan de warmtepomp in omgekeerde richting werken, daardoor kunnen sommige toestellen ook koelen.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

  • Lucht-luchtwarmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en brengt het als warmte lucht in de woning binnen.
  • Geothermische of bodem-waterwarmtepomp: dit type warmtepomp haalt water uit de bodem of het grondwater. Daarvoor wordt een horizontaal of verticaal buizennetwerk in de grond geplaatst. De investeringskost ligt daardoor een stuk hoger, maar de rendementen liggen hoger dan andere types warmtepompen, omdat de bodemtemperatuur weinig seizoensschommelingen kent.  De verzamelde warmte wordt aan het water van de centrale verwarming afgegeven.
  • Lucht-waterwarmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en geeft het af aan het water van de centrale verwarming.
  • Hybride warmtepomp: dit is een warmtepomp ondersteund door een verwarmingsketel.

Heb je tips nodig om de juiste lucht-lucht warmtepomp te kiezen? Kijk dan even op deze link voor 7 gouden tips.

 

Vergelijkbare posts

Split airco: flexibel & veelzijdig

Airconditioner

Split airco: flexibel & veelzijdig

Split airco's zijn ongelooflijk flexibel en veelzijdig. Deze airconditioners zijn in staat om meerdere ruimtes tegelijk te koelen en te verwarmen. Het type systeem dat je kiest, bepaalt hoeveel ruimtes je kunt verwarmen of koelen.


Door: Verda Vento

Lees meer
Airco in je slaapkamer

Airconditioner

Airco in je slaapkamer

De temperatuur in je slaapkamer is van groot belang voor een goede nachtrust. Als het te warm of te koud is, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Met een airconditioningssysteem in je slaapkamer ben je altijd verzekerd van de ideale temperatuur.


Door: Verda Vento

Lees meer
De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Air conditioner

De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Ben je van plan een airco te kopen maar zie je door het bos de bomen niet meer? Wij bij Verda Vento geloven er sterk in om je een duidelijk inzicht te geven welke modellen beschikbaar zijn. Elk type airco heeft zijn sterktes en daarom lijsten we ze even op voor je.


Door: Verda Vento

Lees meer
Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Airconditioner

Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Met de zomer op komst, is het van groot belang om je huis aangenaam koel te houden. Het investeren in een airco kan daarbij van onschatbare waarde zijn om de temperatuur binnenshuis te reguleren. Voordat je echter besluit om een airconditioner te laten installeren, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de kosten die hiermee gepaard gaan. In dit artikel zullen we de factoren bespreken die invloed hebben op de installatiekosten van een airco en enkele richtlijnen geven met betrekking tot de prijzen.


Door: Verda Vento

Lees meer