Mobiele vs vaste airco?

Airconditioner

Door: Verda Vento | 01, Jan

Delen:

Klaar om te verwarmen of koelen met een lucht-lucht warmtepomp? Maar kies je dan voor een mobiele airco of een vaste airco? Wat is de beste keuze? Wij doen de vergelijking voor je op mobiliteit, verbruik, geluid en prijs. Wij helpen je de juiste keuze maken!

Mobiele vs vaste airco?

Mobiele airco vs vaste airco: wat is de beste oplossing?

Mobiele vs vaste airco?

 

Wij krijgen de vraag regelmatig: wat is is beter? Een mobiele airco? Of een vaste split airconditioner? In deze blog vergelijken we een Midea mobiele airco van 3,5 kW en een Daikin Comfora 3,5 kW split airconditioner. Beide toestellen zijn aangekocht door Verda Vento.

Hoe mobiel is een mobiele airco?

Mobiele vs vaste airco
Onze Midea net uit de doos.

Toen we onze mobiele airco uitpakte, viel het ons op hoe zwaar het toestel was. Het toestel dat we hadden aangekocht had jammer genoeg geen wieltjes wat het niet echt geschikt maakt voor mensen met een zwakke rug. Het toestel werd standaard geleverd met een uitvoerbuis en een simpele raamkit. Na wat ge-youtube vonden we uit hoe we dit toestel correct moesten installeren, vermits de standaard informatie vrij beperkt is. Het opzetten van onze mobiele airco duurde ongeveer 2 uren vermits er toch wel wat werk was. We raden aan om een extra raamdichtingskit aan te kopen om geen lucht te verliezen, je kan dit hier vinden.

Onze grootste frustratie was eigenlijk bij het verhuizen van het toestel. We wilden namelijk het toestel veranderen van slaapkamer.  Naast het feit dat er weer 2 uren installatie nodig was, kwamen we tot de conclusie dat de raamkit die er werd bijgeleverd niet paste op onze ramen.

Uiteraard is de Daikin Comfora niet mobiel, vermits deze geinstalleerd stond in een andere kamer.

Conclusie: Mobiele airco moet je met een grote korrel zout nemen. Wij beschouwen het als een airco zonder buitentoestel, maar zouden de term mobiel niet durven gebruiken.

Koelings- & verwarmingsperformantie

Zowel de Midea als Daikin kunnen je kamer koelen alsook verwarmen, echter de performantie en capaciteit van beide toestellen is verschillend.

In het databoek van Midea vinden we dat de capaciteit in koelmodus 3,5 kW is, hetzelfde voor Daikin. Echter in verwarming zakt de capaciteit van Midea naar 3 kW terwijl het Daikin toestel toelaat om tot 4kW warmte te generen. Dit betekent dat de Daikin comfora 33% meer capaciteit heeft. Daarnaast moeten er nog bij vermelden dat je enkel de vermelde capaciteit van je mobiele airco krijgt als je je raam perfect kunt afdichten.

Na onze test was het duidelijk dat de vaste airco veel sneller zijn temperatuur bereikte dan de mobiele airco, dit ook vermits de vaste airco bijna dubbel zoveel luchtdistributie heeft dan de mobiele airco.

Conclusie: Daikin vaste split is duidelijk de winnaar.

Welk toestel is het stilst?

Een van de nadelen van een mobiele airco is dat de compressor binnen wordt geplaatst. De compressor is hetgeen dat het meeste geluid genereert, daarom dat we nooit een airco aanraden zonder buitentoestel (tenzij je woont naast een luchthaven waar er elke minuut ene vliegtuig vertrekt). Midea vermeldt de geluidsdruk van hun toestel weer: 51dBa. Onze vaste airco had een geluidsdruk van 26dBa wat uiteraard een zeer groot verschil is. In de realiteit kon je de vaste airco amper horen, terwijl de mobiele airco zo luid was dat je je zelfs niet kon concentreren.

Conclusiie: Geen discussie mogelijk, als je comfort belangrijk is dan kies je voor een vaste airco die bijna onhoorbaar is.

Welke is het goedkoopst in aankoopprijs?

Wij kochten onze mobiele airco online aan voor 850 euro, en uiteraard is er geen installatiekost. De Daikin Comfora hebben we aangekocht inclusief installatie voor 1817 euro.

Conclusie: De mobiele airco is hier overduidelijk de winnaar.

Welke airco is het goedkoopst in verbruik?

Jammergenoeg toont de mobiele airco geen seizoensefficienties (in deze blog leggen we uit waarom dit zo belangrijk is). De mobiele airco van Midea toont een EER van 2,6 terwijl de Daikin comfora een nominale efficientie heeft van 3,49. Dit betekent in nominale efficientie de vaste airco 34% minder verbruikt dan je mobiele airco. We hebben echter de toestellen laten lopen voor een week en de verschillen waren in verbruikskosten waren hoger dan 58%.

Conclusie: de vaste airco zorgt voor een veel lager energieverbruik.

Finaal verdict

Ondanks dat de mobiele airco goedkoper is in aankoop, verbruikt het toestel enorm veel elektriciteit waardoor het duurder uitvalt op langere termijn. Daarnaast heeft de mobiele airco niet dezelfde capaciteit in verwarming. Vermits de compressor zich binnenshuis bevindt en zeer luid is, wat echt een impact heeft op je comfort. Belangrijker nog, doordat de toestellen ook met raamkits komen merken we toch dat het toestel niet zo mobiel is. Indien je een toestel wil dat bijna onhoorbaar is, laag in verbruik en nog eens goed je huis verwarmd en koelt, dan een vaste split airconditioner je enige optie.

Vergelijkbare posts

Split airco: flexibel & veelzijdig

Airconditioner

Split airco: flexibel & veelzijdig

Split airco's zijn ongelooflijk flexibel en veelzijdig. Deze airconditioners zijn in staat om meerdere ruimtes tegelijk te koelen en te verwarmen. Het type systeem dat je kiest, bepaalt hoeveel ruimtes je kunt verwarmen of koelen.


Door: Verda Vento

Lees meer
Airco in je slaapkamer

Airconditioner

Airco in je slaapkamer

De temperatuur in je slaapkamer is van groot belang voor een goede nachtrust. Als het te warm of te koud is, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Met een airconditioningssysteem in je slaapkamer ben je altijd verzekerd van de ideale temperatuur.


Door: Verda Vento

Lees meer
De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Air conditioner

De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Ben je van plan een airco te kopen maar zie je door het bos de bomen niet meer? Wij bij Verda Vento geloven er sterk in om je een duidelijk inzicht te geven welke modellen beschikbaar zijn. Elk type airco heeft zijn sterktes en daarom lijsten we ze even op voor je.


Door: Verda Vento

Lees meer
Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Airconditioner

Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Met de zomer op komst, is het van groot belang om je huis aangenaam koel te houden. Het investeren in een airco kan daarbij van onschatbare waarde zijn om de temperatuur binnenshuis te reguleren. Voordat je echter besluit om een airconditioner te laten installeren, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de kosten die hiermee gepaard gaan. In dit artikel zullen we de factoren bespreken die invloed hebben op de installatiekosten van een airco en enkele richtlijnen geven met betrekking tot de prijzen.


Door: Verda Vento

Lees meer