No products in the cart.
- By Verda Vento
- |
Snel & Efficiënt Beste Kwaliteit Prijzen inclusief installatie
Wij krijgen de vraag regelmatig: wat is is beter? Een mobiele airco? Of een vaste split airconditioner? In deze blog vergelijken we een Midea mobiele airco van 3,5 kW en een Daikin Comfora 3,5 kW split airconditioner. Beide toestellen zijn aangekocht door Verda Vento.
Toen we onze mobiele airco uitpakte, viel het ons op hoe zwaar het toestel was. Het toestel dat we hadden aangekocht had jammer genoeg geen wieltjes wat het niet echt geschikt maakt voor mensen met een zwakke rug. Het toestel werd standaard geleverd met een uitvoerbuis en een simpele raamkit. Na wat ge-youtube vonden we uit hoe we dit toestel correct moesten installeren, vermits de standaard informatie vrij beperkt is. Het opzetten van onze mobiele airco duurde ongeveer 2 uren vermits er toch wel wat werk was. We raden aan om een extra raamdichtingskit aan te kopen om geen lucht te verliezen, je kan dit hier vinden.
Onze grootste frustratie was eigenlijk bij het verhuizen van het toestel. We wilden namelijk het toestel veranderen van slaapkamer. Naast het feit dat er weer 2 uren installatie nodig was, kwamen we tot de conclusie dat de raamkit die er werd bijgeleverd niet paste op onze ramen.
Uiteraard is de Daikin Comfora niet mobiel, vermits deze geinstalleerd stond in een andere kamer.
Conclusie: Mobiele airco moet je met een grote korrel zout nemen. Wij beschouwen het als een airco zonder buitentoestel, maar zouden de term mobiel niet durven gebruiken.
Zowel de Midea als Daikin kunnen je kamer koelen alsook verwarmen, echter de performantie en capaciteit van beide toestellen is verschillend.
In het databoek van Midea vinden we dat de capaciteit in koelmodus 3,5 kW is, hetzelfde voor Daikin. Echter in verwarming zakt de capaciteit van Midea naar 3 kW terwijl het Daikin toestel toelaat om tot 4kW warmte te generen. Dit betekent dat de Daikin comfora 33% meer capaciteit heeft. Daarnaast moeten er nog bij vermelden dat je enkel de vermelde capaciteit van je mobiele airco krijgt als je je raam perfect kunt afdichten.
Na onze test was het duidelijk dat de vaste airco veel sneller zijn temperatuur bereikte dan de mobiele airco, dit ook vermits de vaste airco bijna dubbel zoveel luchtdistributie heeft dan de mobiele airco.
Conclusie: Daikin vaste split is duidelijk de winnaar.
Een van de nadelen van een mobiele airco is dat de compressor binnen wordt geplaatst. De compressor is hetgeen dat het meeste geluid genereert, daarom dat we nooit een airco aanraden zonder buitentoestel (tenzij je woont naast een luchthaven waar er elke minuut ene vliegtuig vertrekt). Midea vermeldt de geluidsdruk van hun toestel weer: 51dBa. Onze vaste airco had een geluidsdruk van 26dBa wat uiteraard een zeer groot verschil is. In de realiteit kon je de vaste airco amper horen, terwijl de mobiele airco zo luid was dat je je zelfs niet kon concentreren.
Conclusiie: Geen discussie mogelijk, als je comfort belangrijk is dan kies je voor een vaste airco die bijna onhoorbaar is.
Wij kochten onze mobiele airco online aan voor 850 euro, en uiteraard is er geen installatiekost. De Daikin Comfora hebben we aangekocht inclusief installatie voor 1817 euro.
Conclusie: De mobiele airco is hier overduidelijk de winnaar.
Jammergenoeg toont de mobiele airco geen seizoensefficienties (in deze blog leggen we uit waarom dit zo belangrijk is). De mobiele airco van Midea toont een EER van 2,6 terwijl de Daikin comfora een nominale efficientie heeft van 3,49. Dit betekent in nominale efficientie de vaste airco 34% minder verbruikt dan je mobiele airco. We hebben echter de toestellen laten lopen voor een week en de verschillen waren in verbruikskosten waren hoger dan 58%.
Conclusie: de vaste airco zorgt voor een veel lager energieverbruik.
Door: Verda Vento
Door: Verda Vento
Door: Verda Vento
Door: Verda Vento