aa
Gratis verzending en 24/7 beschikbaar

Snel & Efficiënt  Beste Kwaliteit  Prijzen inclusief installatie

Kan een airco op zonnepanelen werken?

Wij krijgen regelmatig de vraag of een airco kan werken op zonnepanelen. In deze blog leggen we je dit perfect uit. De combinatie van airco en zonnepanelen helpt je om je ecologische voetafdruk te verminderen terwijl je minder betaalt op je elektriciteitsrekening.
Toont een digitale afbeelding met een zonnepaneel en een airco centraal

Wat heb ik nodig om mijn airco op zonnepanelen te laten werken?

  1. Airco
  2. Zonnepanelen
  3. Omvormer
  4. Batterij (optioneel)

1. Airco

Welk type airco moet je kiezen om te werken met zonnepanelen?

Ten eerste is het belangrijk om een airconditioner te kiezen die de grootte heeft voor jouw ruimte. Te groot zet druk op jouw elektriciteitsnet en te klein zal technische en comfortproblemen veroorzaken. Om er zeker van te zijn dat je over de juiste airco beschikt, gebruikt je onze aircosimulator of plan je een gratis technisch bezoek in.

Ten tweede wil je een airco kopen die energiezuinig is en waarmee je het energieverbruik via een app kunt controleren. De perfecte unit hiervoor is de Daikin Perfera, Fujitsu KG-series of Samsung Windfree Elite. Met hun applicaties kan je jouw airco overal ter wereld bedienen en het energieverbruik controleren.

2. Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb je voor je airco nodig?

Toont een huis dat bediend wordt door zonnepanelen.

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van je totale elektriciteitsverbruik en de capaciteit van jouw airco.

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je airco, kijken we naar de gemiddelde opwekking van één zonnepaneel. In dit vereenvoudigde voorbeeld nemen we één zonnepaneel dat gemiddeld zo’n 400 watt opwekt.

De gemiddelde airco voor een kamer is ongeveer 3,5kW or 3.500 watt. Dit betekent dat als je een zonnepaneel hebt dat ongeveer 400 watt opwekt, je 8,75 (9) zonnepanelen nodig hebt.

3.500 / 400 = 8.75

Houd er rekening mee dat in het geval van een inverter-airconditioner, de airco grotendeels de temperatuur in de kamer stabiel houdt en dus aanzienlijk minder elektriciteit verbruikt. Potentieel kan er dus een correctie van 25% worden toegepast (-2 zonnepanelen) om voldoende in je verbruik te voorzien.

3. Omvormer

Wat is een omvormer?

Jouw zonnepanelen produceren gelijkstroom. De zon die op je zonnepaneel schijnt, produceert een elektrische stroom in één richting, die gelijkstroom (Direct Current – DC) wordt genoemd.

Jouw traditionele huishoudelijke apparaten gebruiken echter wisselstroom (Alternating Current – AC). Dit betekent dat je een omvormer moet installeren om de gelijkstroom (DC) om te zetten naar wisselstroom (AC).

Toont 2 grafieken die het verschil tussen gelijkstroom (DC) en wisselstroom (AC) uitleggen

4. Batterij

Om je airco op zonne-energie te laten werken, heb je twee opties:

Optie 1: On-grid oplossing: Airco + Zonnepanelen+ Omvormer

Bij deze optie blijf je gebonden aan het elektricteitsnetwerk. Je sluit jouw zonnepanelen en omvormer rechtstreeks aan op het net. Tijdens de zonnige uren wekken je zonnepanelen de elektriciteit op die nodig is voor jouw airco. Tijdens die uren bespaar je geld op je elektriciteitsverbruik.

Als er geen zonne-energie wordt opgewekt, maakt je airco gebruik van het traditionele elektriciteitsnet en betaal je dus het normale tarief.

Optie 2: Off-grid oplossing: Airco + Zonnepanelen + Omvormer + Batterij

Wil je niet afhangen van het weer of de zon, dan kan je kiezen voor een off-grid oplossing.

In dit geval moet je een batterij toevoegen die overtollige elektriciteit kan opslaan die gedurende de dag wordt opgewekt. Met deze batterij kan jouw airco van stroom voorzien tijdens de nacht of op momenten dat je zonnepanelen niet genoeg elektriciteit produceren.

Waarom zou je airco’s laten werken op zonnepanelen?

Vermindering van je elektriciteitsverbruik

Met zonnepanelen kan je jouw elektriciteitsconsumptie verminderen tijdens de zonnige uren. Als je dit combineert met een batterij, gebruik je airco op elk moment van de dag ‘gratis & hernieuwbare’ elektriciteit.

Vermindering van je ecologische voetafdruk

Zonnepanelen zijn een vorm van hernieuwbare energiebron. Door gebruik te maken van deze elektriciteit verminder je jouw afhankelijkheid van het net, dat niet altijd op een hernieuwbare manier wordt opgewekt.

Minder belasting van het elektriciteitsnet

Door gebruik te maken van zonne-energie draag je actief bij aan een vermindering van de druk op het landelijke net (een pluim voor jou!).

Waarom zou je airco’s niet laten werken op zonnepanelen?

Primaire investering

Zonnepanelen en een batterij vergen een initiële investering die kan oplopen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de volledige besparingen die je gedurende de levensduur van de apparatuur zult realiseren. Met zonnepanelen kan je ook andere apparaten van stroom voorzien met deze hernieuwbare energie.

Wat is de beste airco om te combineren met zonnepanelen?

Daikin Perfera

Daikin Perfera is de perfecte airco voor een aangenaam comfort en luchtzuivering.

Zelfs als je dit toestel niet combineert met zonnepanelen, krijg je de meest energiezuinige airco die beschikbaar is in België.

De Daikin Perfera is een lucht/lucht-warmtepomp die je woning zeer efficiënt kan koelen en verwarmen. Het heeft een energielabel tot A+++, dus het bespaart je geld op jouw energierekening en helpt je om de impact op het milieu te verminderen.

De Perfera heeft ook intelligente luchtzuiveringsfuncties die slimme filtertechnologieën gebruiken om allergenen en geuren uit jouw huis te verwijderen, zodat je schone, zuivere lucht kunt inademen.

Daarnaast kan je kiezen voor de vernieuwde Fujitsu KG-series of de Samsung Windfree Elite.

Klaar om jouw energiezuinige airco te kopen?

Similar Posts

De zomers worden warmer, de winters kouder en gas duurder! Dat maakt een airconditioner essentieel. Maar ben jij ook bezorgd over je energiefactuur en wat je airco nu verbruikt? Hoge elektriciteitsrekeningen door je airco’s zijn een veel voorkomende vrees. Gelukkig leggen wij je uit hoe je de zuinigste airco van 2024 kunt kopen. Wij lichten per merk toe wat hun meer zuinige airco’s zijn.
Op zoek naar een airco van Daikin, maar twijfel je tussen de Comfora en Perfera? Beide modellen behoren tot de top airconditioners van Daikin, maar er zijn wel degelijk enkele verschillen. In deze blog vergelijken we de Daikin Comfora vs. Perfera op basis van hun eigenschappen, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw woning.
België staat bekend om zijn wispelturig klimaat. Daarom heb je een betrouwbare en efficiënte airconditioningoplossing nodig voor zowel je huis als jouw bedrijf. Wanneer je start met jouw onderzoek, wordt je gebombardeerd met airconditioningmerken en kan het kiezen van de juiste fabrikant overweldigend aanvoelen. Wij leggen uit waarom je voor Daikin moet kiezen: Daikin onderscheidt zich echter als ware marktleider en biedt een overtuigende combinatie aan van geavanceerde technologie, superieure kwaliteit en uitzonderlijke gebruikerservaring.
Ben je van plan een airco te laten installeren, maar wil je ook duurzaam omgaan met energie? Dan is een A+++ airco dé oplossing! Niet alleen geniet je van aangename temperaturen in huis, maar je bespaart ook nog eens flink op je energierekening. En met de winter op komst, kun je sommige modellen zelfs gebruiken om je woning te verwarmen! Klinkt goed, toch? Lees snel verder en ontdek de voordelen van een A+++ airco.
© 2024 – Verda Vento alle rechten voorbehouden
Zoekopdracht
×