Is airconditioning schadelijk voor het milieu?

Airconditioner

Door: Verda Vento | 02, Sep

Delen:

Kan airconditioning een impact hebben op het milieu en hoe kunnen we dit eigenlijk voorkomen? Wij overlopen even de meest voorkomende problemen en oplossingen die je zelf kan nemen om je impact te verkleinen.

Is airconditioning schadelijk voor het milieu?

Is airconditioning schadelijk voor het milieu?

Het korte antwoord: ja. Airconditioning kan een impact op het milieu hebben door het koelmiddel, foute recyclage of het kiezen van een verkeerd toestel. Het goede nieuws is dat je je geen zorgen moet maken over deze risico’s als je kiest voor gespecialiseerde firma’s zoals Verda Vento.

Wij geven je een overzicht van wat er schadelijk kan zijn voor het milieu en leggen ook uit waarom Verda Vento zich focust op groene airconditioning met een lage impact op het milieu.

 

Impact van het koelmiddel

Het grootste risico van een airconditioner is het koelmiddel. Koelmiddelen kunnen 2 potentiële effecten hebben op het milieu: Ozone Depletion Potential (ODP) & Global Warming Potential (GWP). ODP is de relatieve degradatie van de ozonlaag omwille van het koelmiddel GWP is een maatstaf in hoeverre het koelmiddel eem impact heeft op de opwarming van de aarde. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een airconditioner met een koelmiddel dat een lage ODP & GWP heeft.

Verda Vento werkt enkel met airconditioners die het koelmiddel R32 gebruiken, deze heeft een ODP van 0 en een GWP van 677. In vergelijking met oudere technologie (R410A) is de impact tot 3 keer lager.

Wat is het verschil tussen R410A en R32?
Wat is het verschil tussen R410A en R32?

 

Goedkope of slechte installatie

Een goede installatie is van absoluut belang voor de levensduur van je airconditioner. Jammergenoeg wordt hier soms op bespaard door goedkopere materialen te gebruiken of ongecertifieerde installateurs te gebruiken. Wanneer een toestel fout is geïnstalleerd dan bestaat het risico op lekkages. Alle airconditioners zijn in principe gesloten systemen, dit betekent dat het koelmiddel is opgesloten in een circuit. Als het toestel correct geïnstalleerd wordt, zijn lekkages vrijwel onmogelijk en is er dus geen impact op het milieu.

Bij Verda Vento beloven we dat je de beste installatie in de markt krijgt. Ons doel is een installatie af te leveren die je meer dan 10 jaar plezier gaat geven. Wij geloven dan ook in een correcte prijs voor onze service en gebruiken enkel de beste kwaliteitsmaterialen beschikbaar in de markt.

 

Incorrect recycleren

Wanneer je kiest om je airco te recycleren is het belangrijk dat je installateur de correcte procedure volgt. Ten eerste moet het koelmiddel uit het systeem worden gepompt en in de juiste container worden opgeslagen. Daarnaast moet het toestel zelf correct worden gerecycleerd. Dit kan door middel van samen te werken met een externe firma die hierin gespecialiseerd is.

Verda Vento doet dit proces voor je gratis als extra service en daarnaast leveren we ook een bewijs af hoe de airco was gerecycleerd. Wij geloven dat transparantie de sleutel is in een goede klantenrelatie.

 

Verkeerde grootte van airco

Airconditioners verbruiken elektriciteit en afhankelijk van je elektriciteitsproductie kan dit een impact hebben op het milieu. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor de juiste grootte van je airconditioner die aangepast is aan de dimensies van je kamer zodat je geen overconsumptie hebt. Natuurlijk kan je ook je elektricteitsverbruik afzetten met zonnepanelen om energieneutraal te worden.

Daarnaast, om een groene airco-keuze te maken, moet je kijken naar de seizoensefficiëntie van je airconditioner. Verda Vento biedt enkel de meest energievriendelijke airco’s aan die automatisch worden gekozen door ons slim algoritme.

 

Gebrek aan onderhoud

Wij raden aan dat je de filters van je airco minstens één keer per maand kuist. Een airco met vuile filters kan tot dubbel zoveel elektricteit consumeren wat uiteraard een negatief effect heeft op het milieu. Ook kan je ook een jaarlijks preventief onderhoud boeken bij Verda Vento om storingen te voorkomen. Gedurende dit onderhoud gaan wij ook het toestel testen met druk om te kijken of er geen lekkages zijn. Voor een zeer kleine prijs kunnen wij je een airconditioner garanderen die jarenlang meegaat.

 

Dus hoe kan mijn airconditioning de impact op het milieu verkleinen?

Simpel. Koop je volgende groene airconditioner bij Verda Vento en maak een milieubewuste keuze.

Klik hier om je offerte te krijgen binnen 30 seconden of lees even onze tips om de beste airco te kopen in 2022.

Vergelijkbare posts

Split airco: flexibel & veelzijdig

Airconditioner

Split airco: flexibel & veelzijdig

Split airco's zijn ongelooflijk flexibel en veelzijdig. Deze airconditioners zijn in staat om meerdere ruimtes tegelijk te koelen en te verwarmen. Het type systeem dat je kiest, bepaalt hoeveel ruimtes je kunt verwarmen of koelen.


Door: Verda Vento

Lees meer
Airco in je slaapkamer

Airconditioner

Airco in je slaapkamer

De temperatuur in je slaapkamer is van groot belang voor een goede nachtrust. Als het te warm of te koud is, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Met een airconditioningssysteem in je slaapkamer ben je altijd verzekerd van de ideale temperatuur.


Door: Verda Vento

Lees meer
De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Air conditioner

De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Ben je van plan een airco te kopen maar zie je door het bos de bomen niet meer? Wij bij Verda Vento geloven er sterk in om je een duidelijk inzicht te geven welke modellen beschikbaar zijn. Elk type airco heeft zijn sterktes en daarom lijsten we ze even op voor je.


Door: Verda Vento

Lees meer
Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Airconditioner

Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Met de zomer op komst, is het van groot belang om je huis aangenaam koel te houden. Het investeren in een airco kan daarbij van onschatbare waarde zijn om de temperatuur binnenshuis te reguleren. Voordat je echter besluit om een airconditioner te laten installeren, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de kosten die hiermee gepaard gaan. In dit artikel zullen we de factoren bespreken die invloed hebben op de installatiekosten van een airco en enkele richtlijnen geven met betrekking tot de prijzen.


Door: Verda Vento

Lees meer