Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Air conditioner

Door: Verda Vento | 01, Jan

Delen:

Airconditioning is een geweldige uitvinding die ons helpt comfortabel te voelen in de hitte van de zomer. Airco’s worden ook beschouwd als echte energievreters, maar klopt dit wel? In dit artikel gaan we dieper in hoeveel stroom een airco verbruikt. We geven ook advies over hoe je het energieverbruik van je airconditioner kan verminderen.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Hoe werkt een airconditioner?

Voordat we het hebben over het energieverbruik van een airco, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze apparaten werken. Een airconditioner koelt de lucht in een kamer door warme lucht uit de kamer te halen en deze te vervangen door gekoelde lucht. Dit proces wordt bereikt door een koelmiddel in de airconditioner te laten circuleren, dat warmte absorbeert en afgeeft.

Lees onze blog om te leren hoe een airconditioner werkt.

 

Begrijpen en meten van het energieverbruik voor een airco

Voordat we inzoomen op het energieverbruik van een airconditioner, is het van belang om te begrijpen hoe we het energieverbruik kunnen meten. De eenheid die hiervoor wordt gebruikt is het kilowattuur (kWh). Dit is de hoeveelheid energie die wordt verbruikt wanneer een apparaat een uur lang op volle capaciteit draait.

Om het energieverbruik van een airconditioner te meten, moet je kijken naar het aantal wattage dat het apparaat verbruikt.

Dit wattage wordt meestal aangegeven op het label van de airco of vraag dit even aan ons en wij helpen je met plezier verder. Simpel gezegd, heb je een 2kW toestel gekocht? Dan vermenigvuldig je dit met het aantal uren per dag dat de airco per dag in gebruik is.

Als jij je airco 8 uren per dag gebruikt en het is een Daikin Perfera 2kW-toestel, dan ga je 2 x 8 = 16kWh verbruikt hebben per dag.

Let op dit is je verbruik als het toestel op 100% vermogen draait, wat bijna nooit het geval is. Hieronder leggen we verder uit hoe je het echte verbruik berekent.

 

Hoeveel stroom verbruikt een airco nu echt?

Zoals gezegd, je airco gaat nooit op zijn volledige vermogen draaien. De airconditioner wordt geselecteerd om voldoende vermogen te leveren in de warmste dagen (of koudste in het geval van de winter). Deze momenten komen zelden voor, dus gaat je airco op zijn gedeeltelijk vermogen opereren (waar hij het meest efficiënt is).

Om een concreet beeld te krijgen van het verbruik van je airco, is er SEER & SCOP ontwikkeld. SEER geeft aan hoe efficiënt je toestel is tijdens koeling, terwijl SCOP hetzelfde doet voor verwarming. Hoe hoger het getal, hoe energiezuiniger je toestel is.

In het vorige voorbeeld hebben we een Daikin Perfera FTXM25R met een koelcapaciteit van 2.5kW en verwarmcapaciteit van 2.8kW. Deze heeft een SEER van 8.65 en een SCOP van 5.1.

Indien je het echte energieverbruik per uur wil weten in koeling dan neem doe je het volgende:

Koelcapaciteit ÷ SEER = echt verbruik ofwel 2.5 / 8.65 = 0.28kW

Je kan dus onmiddellijk zien dat het echte verbruik een stuk lager ligt dan de geadverteerde kilowatts. Vandaar dat airconditioners of lucht-lucht warmtepompen worden beschouwd als hernieuwbare energie.

Indien je het echte energieverbruik per uur wil weten in verwarming dan neem doe je het volgende:

Verwarmingscapaciteit ÷ SCOP = echt verbruik ofwel 2.8 / 5.1 = 0.55kW

Daikin Perfera volledige data legt uit hoeveel stroom een airco verbruikt
Extract uit het databoek van de Daikin Perfera

 

Factoren die het energieverbruik van een airconditioner beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een airconditioner beïnvloeden. De grootte van de airconditioner is een belangrijke factor. Een te grote airconditioner zal te veel energie verbruiken, terwijl een te kleine airconditioner niet voldoende koeling zal bieden en daardoor meer energie zal verbruiken om de gewenste temperatuur te bereiken.

De locatie van de airconditioner is ook van invloed op het energieverbruik. Een airco die in direct zonlicht staat of in een kamer met veel ramen zal meer energie verbruiken dan een airconditioner die in een koele, schaduwrijke kamer staat.

De efficiëntie van de airco is ook belangrijk. Een apparaat met een hogere SEER-waarde (Seasonal Energy Efficiency Ratio) zal minder energie verbruiken dan een apparaat met een lagere SEER-waarde.

Belangrijk is dat je altijd een airco selecteert via het slimme algoritme van Verda Vento of door één van onze ervaren techniekers.

 

Vergelijking van energieverbruik tussen verschillende soorten airconditioners

Er zijn verschillende soorten airconditioners op de markt, waaronder raam-, split- en draagbare airconditioners. De verschillen in hoeveel een airco verbruikt tussen deze soorten zijn vaak aanzienlijk.

Draagbare of mobiele airconditioners zijn over het algemeen de slechtste keuze voor je energieverbruik. Een draagbare airconditioner met een vermogen van 2.5kW (of 9000 BTU) verbruikt bijvoorbeeld ongeveer 2 kWh per uur. Lees hier meer over waarom je beter voor een split airco kiest dan een mobiele airco.

Raamairconditioners of airco’s zonder buitenunit zijn ook niet de ideale keuze voor je elektriciteitsrekening. Een raamairconditioner met een vermogen van 2.5kW verbruikt bijvoorbeeld ongeveer 2 kWh per uur.

Split-airconditioners zijn de beste keuze voor het laagste energieverbruik. Een split-airco met een vermogen van 2.5kW verbruikt bijvoorbeeld ongeveer 0.5 kWh per uur.

 

Tips om het energieverbruik van een airconditioner te verminderen

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van een airconditioner te verminderen. Een van de meest effectieve manieren is om de thermostaat van de airconditioner een paar graden hoger te zetten. Elke graad hoger kan het energieverbruik met ongeveer 3% verminderen.

Het is ook belangrijk om de airconditioner regelmatig te onderhouden. Een vuile filter kan het energieverbruik van de airconditioner verhogen, omdat het apparaat harder moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken.

Een andere manier om het energieverbruik van een airconditioner te verminderen, is door gebruik te maken van gordijnen en jaloezieën om de zon buiten te houden. Hierdoor hoeft de airconditioner minder hard te werken om de kamer koel te houden.

Lees hier al onze energiebesparende tips voor je airco.

5 energiebesparende tips voor je airco

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een energiezuinige airconditioner?

Als je op zoek bent naar een energiezuinige airco, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de SEER-waarde & SCOP-waarde van het apparaat. Hoe hoger deze waarden, hoe efficiënter het apparaat is.

Het is ook belangrijk om te kijken naar het formaat van het apparaat. Een te groot apparaat zal te veel energie verbruiken, terwijl een te klein apparaat niet voldoende koeling zal bieden.

Ten slotte is het belangrijk om te kijken naar de functies van het apparaat. Sommige apparaten hebben bijvoorbeeld een timerfunctie, waardoor je het apparaat alleen hoeft te gebruiken wanneer dat nodig is.

 

Conclusie

Hoeveel verbruikt een airco? Wel, het energieverbruik van airco’s kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van het apparaat, de locatie en de efficiëntie. Het is belangrijk om het energieverbruik van je airconditioner regelmatig te controleren en de nodige maatregelen te nemen om het energieverbruik te verminderen.

Door energiezuinige apparaten te kiezen en deze regelmatig te onderhouden, kun je het energieverbruik van je huishouden verminderen en geld besparen op je energierekening. Vergeet niet om de SEER-waarde of SCOP-waarde, de grootte en de functies van het apparaat te overwegen bij het kiezen van een energiezuinige airconditioner.

Houd deze tips in gedachten en geniet van een koel en comfortabel huis zonder je zorgen te maken over je energierekening!

Vergelijkbare posts

Split airco: flexibel & veelzijdig

Airconditioner

Split airco: flexibel & veelzijdig

Split airco's zijn ongelooflijk flexibel en veelzijdig. Deze airconditioners zijn in staat om meerdere ruimtes tegelijk te koelen en te verwarmen. Het type systeem dat je kiest, bepaalt hoeveel ruimtes je kunt verwarmen of koelen.


Door: Verda Vento

Lees meer
Airco in je slaapkamer

Airconditioner

Airco in je slaapkamer

De temperatuur in je slaapkamer is van groot belang voor een goede nachtrust. Als het te warm of te koud is, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Met een airconditioningssysteem in je slaapkamer ben je altijd verzekerd van de ideale temperatuur.


Door: Verda Vento

Lees meer
De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Air conditioner

De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Ben je van plan een airco te kopen maar zie je door het bos de bomen niet meer? Wij bij Verda Vento geloven er sterk in om je een duidelijk inzicht te geven welke modellen beschikbaar zijn. Elk type airco heeft zijn sterktes en daarom lijsten we ze even op voor je.


Door: Verda Vento

Lees meer
Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Airconditioner

Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Met de zomer op komst, is het van groot belang om je huis aangenaam koel te houden. Het investeren in een airco kan daarbij van onschatbare waarde zijn om de temperatuur binnenshuis te reguleren. Voordat je echter besluit om een airconditioner te laten installeren, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de kosten die hiermee gepaard gaan. In dit artikel zullen we de factoren bespreken die invloed hebben op de installatiekosten van een airco en enkele richtlijnen geven met betrekking tot de prijzen.


Door: Verda Vento

Lees meer