Hoe werkt een split airconditioner?

Air conditioner

Door: Verda Vento | 01, Jan

Delen:

Een split airco kopen is niet iets wat je elke dag doet en er bestaan veel namen voor hetzelfde. Ben jij altijd benieuwd geweest hoe een split airconditioner werkt? In deze blog leggen we de belangrijkste componenten uit, alsook de koelcyclus. Daarnaast behandelen we de meest gestelde vragen over airco's.

Hoe werkt een split airconditioner?

Wat is een split airconditioner?

Een split airco gebruik je om je kamer te koelen, verwarmen of zelfs je lucht te reinigen. De split airconditioner bestaat uit 2 afzonderlijke delen: een binnentoestel en een buitentoestel. Het systeem maakt gebruik van een koelmiddel dat de warmte uit een ruimte kan absorberen en vervolgens via een systeem van leidingen, gevuld met koelmiddel, naar de buitenunit kan overbrengen.

 

Hoe werkt een split airco?

De split airco gebruikt de koelcyclus om je kamer te koelen of te verwarmen. Je kan deze cyclus vergelijken met je koelkast thuis. De koelcyclus bestaat uit 5 hoofdcomponenten:

  • Koelmiddel (in zowel je binnentoestel als buitentoestel)
  • Compressor (in het buitentoestel)
  • Condensator (in het buitentoestel)
  • Verdamper (in het binnentoestel)
  • Expansieventiel (in zowel je binnentoestel als buitentoestel)

 

Koelmiddel

Het koelmiddel fungeert als een overdrachtsmiddel van calorieën in je gesloten systeem. Ontdek waarom Verda Vento alleen het R32-koelmiddel gebruikt voor onze airco’s.

 

Compressor

Buitentoestel airco geplaatst in design woning
Buitentoestel airco met compressor en condensator

De compressor is de motor van je airco en verbruikt het meeste elektriciteit in het volledige airconditioning systeem. Kies voor een energiezuinige airco van Verda Vento om je energieverbruik te verminderen.

Op het moment dat het koelmiddel de compressor bereikt, wordt het samengeperst tot een hoge druk-gas zodat de warmte naar buiten kan worden afgevoerd. Daarna bereikt het koelmiddel het volgende onderdeel: de condensator.

 

Condensator

De condensator condenseert het koelmiddel. Samen met een ventilator zorgt het ervoor dat het hoge druk-gas zijn warmte kan afgeven aan de atmosfeer buiten en afkoelt. Het koelmiddel condenseert dan tot een vloeibare toestand.

 

De verdamper

voorbeeld van airco die hangt in een keuken
Voorbeeld van een verdamper

Zodra het vloeibare koelmiddel de verdamper bereikt, absorbeert het warmte uit je kamer en verandert het in een gas. Hierna kan het volledige proces worden herhaald tot de kamer je gewenste temperatuur bereikt.

 

Expansieventiel

Met het expansieventiel kan de cyclus opnieuw worden gestart terwijl de druk van het koelmiddel wordt aangepast.

Verda Vento biedt alleen inverter warmtepompsystemen aan. Dit betekent dat bovenstaande cyclus ook kan worden omgekeerd en je in staat stelt om jouw kamer zowel te koelen als te verwarmen.

 

Type splitsystemen

Single-split airconditioner buitentoestel dat verbonden is met 1 binnentoestel airco
Single-split airconditioner

Single split systeem: een single split systeem bestaat uit één buiten- en één binnentoestel. Deze zijn bedoeld om slechts 1 kamer te voorzien van airconditioning.

Multi-split airconditioner buitentoestel dat kan worden verbonden met verschillende airco binnentoestellen
Multi-split airconditioner

Multi-split systeem: een multi-split systeem bestaat uit één buitentoestel dat kan worden aangesloten op verschillende binnenunits waarmee je tot 5 kamers kunt voorzien van airconditioning.

 

Meest gestelde vragen over split airconditioners

 

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een Verda Vento split?

Er is geen verschil, alle airconditioners aangeboden door Verda Vento maken gebruik van warmtepomptechnologie, meer specifiek zijn het lucht-lucht warmtepompen.

 

Kan je ook verwarmen met een split air conditioner?

Ja, omdat het warmtepomptechnologie gebruikt, kan het de koelcyclus omkeren. In de zomer kun je jouw kamer koel houden en in de winter kan het de kamer om een zeer energiezuinige manier verwarmen

 

Verbruikt een split air conditioner veel elektricteit?

Absoluut niet! Alle split airco’s aangeboden door Verda Vento zijn ongelooflijk energiezuinig. We gebruiken de beste technologie op de markt die maandelijks op je elektriciteitsrekening bespaart.

 

Is de installatie van een airco lelijk?

Bij Verda Vento geloven we in klanttevredenheid. Dit betekent ook dat we luisteren naar jouw wensen om de airconditioner te installeren. Zodra we samen de beste installatie hebben bepaald, zullen onze teams netjes werken om alle componenten te verbergen en de klus schoon af te ronden.

 

Welke airconditioner heb ik nodig?

Verda Vento helpt jou de perfecte keuze te maken. Gebruik onze airco-selectietool of boek even een plaatsbezoek in. Met de airco-selectietool kun je door middel van een aantal simpele vragen een offerte krijgen binnen 30 seconden.

Vergelijkbare posts

Split airco: flexibel & veelzijdig

Airconditioner

Split airco: flexibel & veelzijdig

Split airco's zijn ongelooflijk flexibel en veelzijdig. Deze airconditioners zijn in staat om meerdere ruimtes tegelijk te koelen en te verwarmen. Het type systeem dat je kiest, bepaalt hoeveel ruimtes je kunt verwarmen of koelen.


Door: Verda Vento

Lees meer
Airco in je slaapkamer

Airconditioner

Airco in je slaapkamer

De temperatuur in je slaapkamer is van groot belang voor een goede nachtrust. Als het te warm of te koud is, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Met een airconditioningssysteem in je slaapkamer ben je altijd verzekerd van de ideale temperatuur.


Door: Verda Vento

Lees meer
De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Air conditioner

De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Ben je van plan een airco te kopen maar zie je door het bos de bomen niet meer? Wij bij Verda Vento geloven er sterk in om je een duidelijk inzicht te geven welke modellen beschikbaar zijn. Elk type airco heeft zijn sterktes en daarom lijsten we ze even op voor je.


Door: Verda Vento

Lees meer
Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Airconditioner

Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Met de zomer op komst, is het van groot belang om je huis aangenaam koel te houden. Het investeren in een airco kan daarbij van onschatbare waarde zijn om de temperatuur binnenshuis te reguleren. Voordat je echter besluit om een airconditioner te laten installeren, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de kosten die hiermee gepaard gaan. In dit artikel zullen we de factoren bespreken die invloed hebben op de installatiekosten van een airco en enkele richtlijnen geven met betrekking tot de prijzen.


Door: Verda Vento

Lees meer