No products in the cart.
- By Verda Vento
- |
Snel & Efficiënt Beste Kwaliteit Prijzen inclusief installatie
In het klimaatakkoord is het doel om zoveel mogelijk af te stappen van fossiele brandstoffen. Omdat warmtepompen een milieuvriendelijker alternatief zijn voor de klassieke verwarmingsinstallatie wordt er een premie voorzien. Deze warmtepompen halen energie uit de grond, water of lucht met behulp van compressoren. De toestellen halen de warmte uit de natuur en geven deze terug af in de woning. Warmtepompen behoren tot de meest toekomstbestendige toestellen die er momenteel zijn die daarnaast nog eens enorm hoge energie-efficiënties behalen.
2022 & 2023 stonden gekend als echte energiecrisisjaren. Door een combinatie van stijgende energieprijzen, de geopolitieke situatie en het klimaatakkoord had de Belgische regering besloten om tijdelijk een verlaagd tarief te voorzien voor warmtepompen van 21% naar 6%. De periode voorzien was van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023.
Deze tijdelijke verlaging van het btw-tarief gold voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers in woningen die jonger zijn dan 10 jaar. Dit omvat zowel nieuwbouwwoningen als woningen die na sloop opnieuw worden opgebouwd. Voor woningen ouder dan 10 jaar was al een verlaagd btw-tarief van toepassing voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers.
Vanaf 1 januari 2024 zal het btw-tarief voor zonnepanelen en zonneboilers terugkeren naar 21% voor woningen jonger dan 10 jaar, zoals aangekondigd in de federale beleidsverklaring van 10 oktober 2023.
Voor warmtepompen zal de verlaagde BTW van 6% voor onbepaalde tijd van kracht blijven voor woningen jonger dan 10 jaar, zoals ook vermeld in die federale beleidsverklaring van 10 oktober 2023. Voor woningen ouder dan 10 jaar blijft het verlaagde tarief ook gelden.
Vanaf 1 juli 2022 zijn hybride warmtepompen echter uitgesloten van de tijdelijke maatregel. Deze hybride warmtepompen worden gecombineerd met een ander verwarmingstoestel dat aan de volgende voorwaarden voldoet: a) Het verwarmingstoestel is aangesloten op hetzelfde gemeenschappelijke hydronische warmtedistributiesysteem als de warmtepomp. b) Het maakt gebruik van een andere energiebron dan elektriciteit. c) Het kan afzonderlijk en gelijktijdig functioneren. d) Het kan al dan niet gelijktijdig zijn geïnstalleerd met de warmtepomp.
Meer info kan je vinden op de Federale Overheidsdienst Finaniën.
De warmtepomp gaat energie onttrekken van een warmtebron. Deze warmtebron kan komen van de grondbodem, in de lucht of van grondwater. Daarna is er een koelvloeistof die deze energie gaat transporteren naar een compressor.
In deze compressor worden de dampen van de koelvloeistof samengeperst tot dat ze een hogere temperatuur hebben bereikt dan het lucht of het water. Deze lucht of water wordt dan gebruikt om de woning op te warmen via de condensor. De condensor geeft deze warmte dan af en dan kan de cyclus opnieuw beginnen.
Het expansieventiel verlaagt de druk van deze dampen waardoor het afkoelt tot een vloeistof. Deze vloeistof wordt als een trein uitgestuurd om te verdampen buiten waardoor het volledige proces opnieuw begint.
In sommige gevallen kan de warmtepomp in omgekeerde richting werken, daardoor kunnen sommige toestellen ook koelen.
Neen, geen verschil. Een airconditioner is een type warmtepomp, namelijk een lucht-lucht warmtepomp.
Heb je tips nodig om de juiste lucht-lucht warmtepomp te kiezen? Kijk dan even op deze link voor 7 gouden tips.
Door: Verda Vento
Door: Verda Vento
Door: Verda Vento
Door: Verda Vento