5 veelgestelde vragen over airconditioning

Airconditioner

Door: Verda Vento | 01, Jan

Delen:

Een airconditioner kopen is niet iets wat je elke dag doet. Integendeel, als je een toestel koopt bij Verda Vento ben je gesteld voor de komende 10 jaren. In deze blog hebben we de 5 meest gestelde vragen opgelijst over airco's.

5 veelgestelde vragen over airconditioning

Hieronder geven we een overzicht weer van de 5 veelgestelde vragen over airconditioning:

 

Zijn airco’s duur in verbruik?

Kortgezegd, neen. Maar we vertellen je graag waarom! Laten we even een scenario nemen van 25 vierkante meter waarin we een Daikin Perfera 2,5kW installeren. De airco zijn capaciteit is 2,5kW in koeling met een seizoensefficientie van 8,65 en een verwarmingscapaciteit van 2,6kW met een seizoensefficientie van 5,1. Deze seizoensefficientie betekent dat de eigenlijke consumptie van het toestel veel lager is dan het vermogen. In koeling 2,5 / 8.65 (0,3kWh) en in verwarming  (0,54kWh).Je vindt makkelijk deze data terug op de website van de fabrikant (zoek naar SEER/SCOP) of je kan alle documentatie bij ons downloaden. Wil je meer weten over seizoensefficientie? Neem dan zeker eens een kijkje naar ons blogartikel hierover.

Laten we een elektriceitsprijs nemen van 25 cent / kWh

Scenario 1: Het toestel wordt enkel gebruikt om te koelen tijdens de zomer (8 uren dag, 40 dagen)

 • Echte consumptie in koeling per uur: 0,3kW
 • Uren consumptie per dag: 8 uren
 • Dagen: 40

Totale consumptie = 0,3 x 8 x 40 = 96 kWh
Verwachte elektriciteitsprijs te betalen: 96 kWh x 0,25 EUR = 24 eur

Scenario 2: Het toestel wordt gebruikt om te koelen tijdens de zomer en om te helpen verwarmen in de winter (8 uur/dag, 40 dagen koeling, 30 dagen verwarming)

 • Echte consumptie in koeling per uur: 0,3kW
 • Echte consumptie in verwarming per uur: 0,54kW
 • Uren consumptie per dag: 8 uren
 • Dagen: 40 in koeling, 30 in verwarming

Totale consumptie = 0,3 x 8 x 40 + 0,54 x 8 x 30= 225,6 kWh
Verwachte elektriciteitsprijs te betalen: 225,6 kWh x 0,25 EUR = 56,4 EUR (or 4,7 EUR per maand)

Scenario 3: het toestel wordt gebruikt als hoofdverwarming en koeling voor het huis (8 uren/dag, 75 dagen koelen, 75 dagen verwarmen)

 • Echte consumptie in koeling per uur: 0,3kW
 • Echte consumptie in verwarming per uur: 0,54kW
 • Uren consumptie per dag: 8 uren
 • Dagen: 75 in koeling, 75 in verwarming

Totale consumptie = 0,3 x 8 x 75 + 0,54 x 8 x 75= 504 kWh
Verwachte elektriciteitsprijs te betalen: 504 kWh x 0,25 EUR = 126 EUR (of 10,5 ZAR per maand)

Samenvatting:

Ter conclusie, je kan zien dat het werkelijke verbruik van onze airco’s zeer laag is. Natuurlijk is het belangrijk om een toestel te kiezen met een laag energieverbruik. Je kan waarschijnlijk goedkopere toestellen vinden maar dit ga je terug betalen in hogere elektriciteitsprijzen later.

 

Welke capaciteit heeft mijn airco nodig?

Dit hangt af van verschillende factoren (type van de kamer, grootte, zonlicht,…). Afhankelijk van deze factoren gaat je benodigde capaciteit veranderen. Beeld je een keuken met een oven en ander elektrisch apparaat dat warmte afgeeft. Deze warmte moet eerst verwijderd worden om een comfortabele temperature te krijgen. Aan de ene kant, als je een toestel selecteert met een te lage capaciteit krijg je je kamer niet correct gekoeld. Aan de andere kant, een te grote capaciteit gaat je verbruik verhogen en verlaagt de levensduur van je toestel. Dit is waarom ons algoritme voor jou het beste toestel kiest. Klik hier om op een zeer gemakkelijke manier de grootte van je airco te berekenen.

In deze blogpost geven we je ook nog eens 7 tips mee om de beste airconditioner te kopen.

 

Verspreid een airco COVID? Kan een airco je ziek maken?

Nee, integendeel, sommige airconditioners gaan zelfs de luchtkwaliteit in je huis verbeteren waardoor het gezonder wordt om binnenshuis te zijn.
Dus wat kan toch een reden zijn om ziek te worden? Filters die niet regelmatig gekuist worden kunnen een broeihaard worden van bacterien. Daarom raden we aan om elke 3 maanden deze te kuisen. Daarnaast als je al ziek bent met een virus, kan het zijn dat de ‘koude’ het virus helpt om te winnen.
Luister altijd naar je lichaam, en zorg ervoor dat je een airco kiest die niet alleen je comfort verhoogt maar ook nog eens je luchtkwaliteit verbetert.

 

Hoe werkt een airco?

Onze airco’s zijn eigenlijk lucht-lucht warmtepompen. Wij beschouwen een warmtepomp als een trein. Je hebt namelijk 2 stations (je binnentoestel en je buitentoestel) en uiteraard de trein zelf (dit is het koelmiddel dat beide toestellen verbindt). In de zomer dan gaat de trein de warmte uit je kamer halen via het binnentoestel. Door middel van het koelmiddel transporteert het de warmte naar buiten via je buitentoestel. Tijdens de winterperiode, kan je warmtepomp warmte halen uit de lucht, zelfs al is het -10 graden Celcius of kouder.

 

Wat is een inverter in een airconditioner?

Een inverter is technologie dat de snelheid van je compressor bepaalt. Wat betekent dit nu? Wel inverter-toestellen hebben variabele snelheden, in tegenstelling tot een toestel zonder inverter. Het zorgt er voor dat je je huis kan koelen of verwarmen op een meer economische manier. Een inverter gaat je binnenhuistemperatuur regelen door zijn snelheid aan te passen, een non-inverter heeft maar 2 opties: 100% snelheid of geen snelheid. Dit betekent dat deze laatste telkens aan & uitschakelt wat je comfort vermindert en ook nog eens je elektriciteitsrekening de hoogte instuurt.

Je kan het vergelijken met een autorit. Een inverter maakt het mogelijk om je bestemming te bereiken via verschillende snelheden (bv. 30km/u bebouwde kom, 120km/u op de snelweg,…) terwijl met een non-inverter heb je maar 2 oplossingen. Ofwel rijd je 100km/u ofwel rijd je 0km/u. Dit betekent uiteraard geen goede optie voor je verbruik. Wij schatten dat het verschil in verbruik ongeveer 50% is.

 

We hebben je een overzicht gegeven van de 5 veelgestelde vragen over airconditioning. Heb je nog andere vragen? Aarzel dan niet om ons hier te contacteren.

Vergelijkbare posts

Split airco: flexibel & veelzijdig

Airconditioner

Split airco: flexibel & veelzijdig

Split airco's zijn ongelooflijk flexibel en veelzijdig. Deze airconditioners zijn in staat om meerdere ruimtes tegelijk te koelen en te verwarmen. Het type systeem dat je kiest, bepaalt hoeveel ruimtes je kunt verwarmen of koelen.


Door: Verda Vento

Lees meer
Airco in je slaapkamer

Airconditioner

Airco in je slaapkamer

De temperatuur in je slaapkamer is van groot belang voor een goede nachtrust. Als het te warm of te koud is, kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Met een airconditioningssysteem in je slaapkamer ben je altijd verzekerd van de ideale temperatuur.


Door: Verda Vento

Lees meer
De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Air conditioner

De beste Daikin airco – energieverbruik, prijs, geluid, ontwerp

Ben je van plan een airco te kopen maar zie je door het bos de bomen niet meer? Wij bij Verda Vento geloven er sterk in om je een duidelijk inzicht te geven welke modellen beschikbaar zijn. Elk type airco heeft zijn sterktes en daarom lijsten we ze even op voor je.


Door: Verda Vento

Lees meer
Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Airconditioner

Kosten airco plaatsen: airco prijs 2023 + installatie

Met de zomer op komst, is het van groot belang om je huis aangenaam koel te houden. Het investeren in een airco kan daarbij van onschatbare waarde zijn om de temperatuur binnenshuis te reguleren. Voordat je echter besluit om een airconditioner te laten installeren, is het essentieel om op de hoogte te zijn van de kosten die hiermee gepaard gaan. In dit artikel zullen we de factoren bespreken die invloed hebben op de installatiekosten van een airco en enkele richtlijnen geven met betrekking tot de prijzen.


Door: Verda Vento

Lees meer